Prosirene vene i lecenje

Proširene vene i njihovo lecenje

Jedan od najvećih problema savremenog društva i najčešćih boljki predstavljaju proširene vene. Od ove bolesti oboljeva preko 50 procenata odrasle populacije.  Najčešće oboljevaju žene, mada nije redak slučaj da oboljevaju i muškarci naročiti oni kod kojih je izražen nasledni faktor i koji se bave profesijama koje zahtevaju dugotrajno stajanje. Osobe koje su najviše izložene riziku oboljevanja od ove bolesti su trudnice, lica sa prekomernom težinom,  zatim lica sa naslednim slabostima venskih zidova, kao i hirurzi, konobari i druga lica čija je profesija vezana za stajanje.

 Lečenje proširenih vena

Lečenje prosirenih vena može biti hirurško i nehirurško. Nehirurške metode lečenja primenjuju se kada je bolest u početnim stadijumima, i kada se uz pomoć njih mogu postići odgovarajući rezultati. U nehirurške metode spadaju sklerozacija, konzervativna terapija, nošenje kompresionih čarapa i elastičnih zavoja. Da bi se sprečio nastanak bolesti preporučuju se duže šetnje, kao i podizanje nogu desetak centimetara iznad kreveta prilikom odmaranja.

U hirurške metode lečenja spadaju operacije vena klasičnom metodom, operacija laserom ili radio talasima kao i operacija uz pomoć vodene pare.  Ove metode lečenja se mogu podeliti na standardne klasične i savremene. Klasične metode lečenja polako gube svoje mesto i prepuštaju ga savremenim, pre svega iz razloga što su savremene operacije bezbolne, oporavak je znatno kraći, radna sposobnost trenutna, a pacijent iz bolnice odlazi odmah posle operacije, i to na svojim nogama. Operacija vodenom parom je najmoderniji i najsavremeniji način lečenja proširenih vena.

Baš činjenica da se savremenim metodama lečenja značajno skraćuje postoperativni tok i da je radna sposobnost pacijenata trenutna dovodi do toga da se primenom ovih metoda postižu značajne finansijske uštede.

Operacija  vena na nogama kada je moguća daje i najbolje rezultate, jer se uz pomoć nje prosirene vene trajno uklanjaju , tako da ima najbolji estetski efekat.  Ona je čak i neophodna ukoliko dođe do razvoja same bolesti, tako da od intervencije ne treba bežati. Na hirurgu i pacijentu je da odluče koji će metod odabrati.