Prva pomoć za zubobolju

Kako to obično biva, zubobolja nas uvek snađe noću i to baš onda kada nema stomatoloske ordincije koja bi nas primila u to “gluvo doba”, a kod kuće, kao za inat, nemamo ni lek protiv bolova. Dakle, potrebno je da čekamo da se pulsiranje u vilici umiri kako zna i ume, istovremeno se moleći da se to desi što pre, međutim… Minuti prolaze kao da su sati! Ko će dočekati jutro da ode do prve stomatološke ordincije?!

Poslednje što bi trebalo da uradite u ovim situacijama jeste da očajavate. Time nećete rešiti problem, naprotiv, verovatno ćete početi još jače da osećate bol u zubu. Zato, isprobajte neki od prirodnih lekova koji vam mogu poslužiti kao prva pomoć za zubobolju i koje vam otkrivamo u nastavku, a ujutru – pravac stomatolog!

Hladna obloga

U frižideru sigurno imate led! Nekoliko kockica leda stavite u kesicu, potom uvijte u pamučnu krpu ili maramicu, a zatim zamotuljak stavite na bolno mesto. Od hladnoće će vam obraz utrnuti, a na taj način ćete umrtviti i bol.

Karanfilić

Karanfilić je takođe dobar za zubobolju jer ima antibakterijska i antispetična dejstva. Potrebno je da malo karanfilića žvaćete nekoliko minuta (ali samo zdravim zubima!) i bol će brzo nestati. Osim toga, od karanfilića možete da napravite i rastvor koji ćete koristiti za ispiranje usta.

Nana

Od listova osušene nane možete da napravite oblog za zub tako što ćete ih 10 do 15 minuta držati na bolnom mestu, ispljunuti i ponoviti postupak nekoliko puta u toku dana. Osim toga, i čaj od nane pomaže, a pre nego što progutate čaj, zadržite ga u ustima kako bi se bolno mesto “zalilo”.

Alkohol

Žestina koju držite u kući vam može biti prva pomoć za zubobolju dok ne dođete do stomatološke ordinacije. Malo alkohola (votke ili rakije) stavite na vatu, a potom vatom nežno pritisnite bolan zub. Naravno, imate mogućnost i da gutljaj ovog pića zadržite u ustima nekoliko minuta, a potom ispljunete. Na ovaj način ćete smanjiti bol, ali i otok.

Crni ili beli luk

Čen belog luka sa malo soli stavite na bolan zub, a ukoliko vam je to neprijatno, beli luk se može koristiti i spolja, tako što ćete ga staviti u gazu, a potom kao oblog staviti na obraz, na mesto gde se nalazi zub koji vas boli.

Kada je reč o crnom luku, on se takođe koristi kao oblog spolja, a potrebno je da ga sitno iseckate, stavite u papirnu maramicu, dodatno pritisnete prstima kako bi pustio sok i držite kao oblog na obrazu, na bolnom mestu.

Krastavac

Svež krastavac isecite na krupne kolutove i obložite bolni zub kao i mesto oko zuba. Vrlo brzo ćete osetiti olakšanje!

So

Na kraju, tu je i verovatno najbrža i najefikasnija prva pomoć za zubobolju – so. U malo tople vode razmutite kašiku soli i sa dobijenom smesom dobro isperite zub oko dva minuta. Samo vodite računa o tome da ne progutate malo ovog rastvora jer je prilično slan i neće vam prijati!

Nakon što ublažite zubobolju, makar za sada, pokušajte da se naspavate i odmorite, a ujutru brzo do najbliže stomatološke ordinacije.