PVC stolarija

Kada dođe vrijeme za promjenu prozora i ostale stolarije, jedna od opcija koju svakako treba razmotriti je i PVC stolarija. Cijenom, PVC stolarija spada u grupu jeftinijih rješenja jer kvalitetna drvena, a pogotovo aluminijska stolarija,  mogu biti znatno skuplje. Ukoliko se odlučita za PVC stolariju, bilo bi dobro da se što bolje informirate o tome na što obratiti pažnju kod njenog izbora, da ne potrošite dosta novaca, a na kraju dobijete stolariju sumnjive kvalitete.

Uzmimo za primjer PVC prozore. PVC prozori se sastoje od PVC profila, stakla, okova i brtvi. Dobri PVC prozori moraju biti napravljeni od profila koji imaju najmanje, a preporučljivo i više, 5 komora te ugradbenu dubinu od 70mm. Također, bilo bi dobro da su profili od nekog renomiranog proizvođača kao Rehau, Veka, Koemerling, Salamander, Gealan, Aluplast… na taj način ste sigurni da dobijate profile sa navedenim karakteristikama, jer renomirani proizvođači se ne igraju sa svojim ugledom pa da navedu jedne karakteristike, a prodaju nešto sasvim deseto.

Jedna od važnijih karakteristika PVC profila je svakako koeficijent prolaska topline. Njegova vrijednost ne bi trebala biti veća od 1.4 W/m2K. Što je taj broj manji, znači da je gubitak topline kroz profil manji, što laički znači – ušteda u grijanju. Dakle, kod izbora profila pazite na:

  • broj komora
  • ugradbenu dubinu profila
  • jeli profil od renomiranog proizvođača
  • koji mu je koeficijent prolaska topline
  • debljina vanjske stijenke profila

Debljina vidljive vanjske stijenke kod profila A klase mora biti veća ili jednaka 2.8 mm. Ako je debljina vanjske stijenke profila veća ili jednaka 2.5 mm to spada pod B klasu, što i nije pretjerano strašno. No, sve ispod 2.5mm spada pod C klasu. Problem je što pod C klasu može spadati stijenka debljine 1.5 ili 2.4 mm, a vi ne znate koje je debljine ta stijenka. PVC profili C klase se nikako ne preporučuju ako ugrađujete stolariju u stambeni objekt, eventualno neki pomoćni gdje ovo i nije od prevelike važnosti.

Osim PVC profila, važan je i izbor stakla. Danas je neki standard Low-E IZO staklo punjeno Argonom koje daje koeficijent prolaska topline cca 1.1 W/m2K što je prilično dobro. Obično IZO staklo ima koeficijent prolaska topline visokih 2.8 W/m2K i danas se nikako ne preporučuje ugradnja običnog IZO stakla.

Zadnja, ali ne i najmanje važna, stavka su okovi. Neki od renomiranih proizvođača okova koji se mogu naći kod nas su: Roto, WinkHaus, G&U, Siegenia, Maco…

Ako mjenjate PVC stolariju, osim prozora, moguće je da želite ugraditi i nova PVC ulazna vrata. Kod izbora ulaznih vrata, prvo što odabirete je ispuna kakvu želite tj. to je izgled vaših vrata. Ispuna ima raznih i po raznim cijenama, svaki ozbiljniji proizvođač PVC stolarije ima katalog sa ispunama pa će vam ga rado pokazati da se odlučite. Na vama je još i da odlučite kakav okov (protuprovalni itd) želite  i eventualno boju, ako ne želite bijelu boju. Ako uzimate vrata u boji, dobro se raspitajte o garanciji na boju, jer boja postepeno izbljeđuje, pogotovo ako su ulazna vrata stalno direktno izložena suncu. To je to, to su osnovne informacije o PVC stolariji, a ostalo možete vidjeti na našem websiteu.