Rastoke Plitvice u Malom

Nedaleko od grada Slunja malo prigradsko naselje koje broji svega desetke stanovnika u tridesetak domaćinstva  naziva se Rastoke. Naselje je smješteno u Karlovačkoj županiji, a ime je dobilo po tome što se u tom mjestašcu rastače rijeka Slunjčica, koja se ulijeva u rijeku Koranu preko sedrenih stijena. Koliko se priroda može poigrati izgledom dovoljan je pogled na ovo mjesto, gdje se jedna rijeka rastače u mnoštvo malih slapova i slapića, od kojih treba izdvojit slapove Buk, Hrvoje i Vilina kosa.

Same Rastoke su smještene na oko 100 kilometara od glavnog grada Hrvatske (Zagreba), a nalaze se uz samu magistralnu cestu D1 koja vodi od Karlovca prema Plitvičkim jezerima. Čim se spomenu Plitvička jezera, to je odmah svima jasno kako je to velik mamac za turiste iz raznih dijelova svijeta, a nalaze se svega 33 kilometara od Rastoka. Zbog svega toga, mnogi Rastoke nazivaju i uvodom u svijet Plitvičkih jezera, a to je svakako velik kompliment kada znamo što naš nacionalni park znači za našu zemlju.Fotografije Rastoka pogledajte na linku.
Dobro je spomenuti kako ovo mjesto prije bilo nešto popularnije i atraktivnije nego danas, a sve zbog svoje prometne izoliranosti, koja je i dan danas jedan od glavnih problema ove prirodne oaze mira. Kada bi se problem prometne povezanosti ispravio, Rastoke – ili kako ih poznati putopisac Adolf Veber Tkalčević opisuje ”neopisivom milinom prizora” koju treba doći vidjeti i diviti joj se – bi postale znatno atraktivnije mjesto za turiste.

Treba dodati i kako su tijekom Domovinskog rata Rastoke bile u potpusti devastirane, ali uz pomoć Ministarstva obnove i razvitka i domaćeg stanovništva, uloženo je dosta novaca kako bi ovo mjesto vratilo svoj stari sjaj.  Za kraj ćemo još samo dodati bitno priznanje za prigradsko naselje Rastoke, koje su 1969. godine upisane u Registar nepokretnih spomenika kulture Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu.