Ruzmarin za sećanje

Da li ste već napravili svoju malu šarenu oazu? Leto samo što nije i vaša terasa može postati idealno mesto za uživanje i odmor. Ne morate se takmičiti za najlepši balkon da biste sebi priredili malo lepote. Cveće na vašoj terasi je idealan način da okrepite telo i duh. Jer, naučno je dokazano da gledanje u zelenilo deluje umirujuće na nervni sistem, a postoji i pretpostavka da ljudi koji se bave hobijem duže žive. Posebno ako vas ono što budete stvorili podseti na neke lepe dane i nezaboravne uspomene. Od svih mirisa na svetu, miris lavande i ruzmarina nepogrešivo podseća na more. Šetnje livadama i poljima prepunih lekovitog bilja možda je deo bolje prošlosti, ali je sve više onih koji u svoj životni prostor vraćaju upravo ove biljke. Umesto ukrasnog cveća, odlučuju se za ovo cveće za terase. Smilje, bosiljak, neven, ovo poljsko bilje je lek i ukras. Kako mu i samo ime kaže, poljsko bilje ne zahteva naročitu pažnju u održavanju, a kao cveće za terase lako može vašu terasu pretvoriti u Provansu ako mu obezbedite osnovne uslove.

 Koje je najbolje poljsko cveće za terase?

Ako živite na osunčanoj strani i volite miris mora, lavanda je pravo cveće za terase. Tamo gde je lavanda nema komaraca i muva. Dugo se mislilo da teško uspeva na našem podneblju, ali se to pokazalo netačno. Lavanda je prilično izdržljiva biljka, oni koji je gaje vole da kažu da je ekološka,  ne zahteva nikakvu hemijsku zaštitu i uspeva bez mineralnog đubriva. Dobro podnosi i niske temperature, čak i do – 20 stepeni Celzijusovih.  Možete je zasaditi bilo gde, u dublju ili pliću saksiju, seme samo pokrijte tankim slojem zemlje pomešane s peskom i obavezno obezbedite dobru drenažu. Kod lavande štedite vodu, ona je biljka sušnih predela, zalivajte retko i minimalno. Lekovitost smilja bila je poznata još u Homerovo vreme. Stari Grci koristili su ga kao lek za rane, a u našim narodnim pesmama opevana je kao najlepši cvet za kićenje momaka i devojaka. Raste na sunčanim kamenjarima i padinama, na pukotinama stena, napuštenim vinogradima i uz ivice puteva. Iskoristite sve što nađete u prirodi, omanje kamenje, šljunak koji prethodno dobro operete, panj sa pukotinama i ono što već imate u kući. Stari keramički duboki tanjiri, pletene korpe u kombinaciji sa kamenjem biće divan dom smilju.

 Ruzmarin za sećanje

Venčanje ili more, našta god da vas podseća na opojni miris ruzmarina, nećete pogrešiti ako ga odaberete za vaše cveće za terase. Ono što je odavno Šekspir zapisao: «Ruzmarin je za sećanje, moli se, voli, pamti», nedavno je dobilo naučnu potvrdu. Tim psihologa sa univerziteta u Njukaslu došao je do otkrića da miris ruzmarinovog ulja poboljšava koncentraciju i brže pamćenje. Ako želite da ruzmarin postane vaše cveće za terase, preporučuje se kupovina gotove mladice kojoj ćete kao i ostalom lekovitom bilju koje gajite kao cveće za terase, obezbediti dobru drenažu, jer je biljka žarkih predela i ne voli mnogo vode. Naravno, ruzmarin ne može živeti bez obilja svetlosti i sunca, pa mu shodno tome ustupite adekvatno mesto na vašoj terasi. Nagradiće vas višestruko.