Savet: kako da prostirkama ulepšate prostor

Vaš stan, kuću ili pak sobu možete na jednostavan i ne tako komplikovan način promeniti i znatno ulepšati. Detalji su ono što daje posebnu čar svakom domu, jer detalji zapravo predstavljaju vas, vaš ukus i vaš odnos  prema svetu. Ukoliko niste trenutno u mogućnosti da renovirate vaš dom ili da menjate stare stvari novim, a ipak želite neke promene, onda samo treba da starim stvarima udahnete novi život. To možete učiniti na razne načine, a jedan od njih se jednostavno zove – prostirka.

Prostirke za pod

Ukoliko samo stare prostirke u kupatilu zamenite novim, odmah ćete videti i te kakvu promenu. Nemojte kupovati neutralne prostirke, tj. ukoliko su vam pločice u kupatilu braon boje, nemojte kupovati bež prostirke i slično. U tom slučaju izaberite neku drečaviju boju, poput crvene ili zelene. To će sasvim jednostavno “otvoriti” vaš prostor. Prostirka u kuhinji takođe može da doprinese boljem utisku. S obzirom da će se prostirka u kuhinji verovatno najbrže isprljati, onda vam savetujemo da birate neke tamnije boje, na kojima se fleke neće toliko primećivati.

Prostirke za nameštaj

Verovatno su prostirke za nameštaj nešto što je najbrže i najefektnije menja kompletan utisak. One su pre svega najvidljivije i mogu uticati da vaš stari nameštaj izgleda potpuno drugačije. Možete izabrati prostirku koja na primer prikriva celu vašu ugaonu garnituru, a možete izabrati i onu koja to čini samo do pola. Ukoliko se odlučite da ugaonu garnituru prekrijete celu, onda morate obratiti pažnju na dezen i boju prostirke. Takođe, morate da pazite da prostirka bude dovoljno široka, kako bi prekrila celokupnu ugaonu garnituru, jer će vrlo ružno izgledati ukoliko su neki delovi vidljivi. Još jedan trik, pored prostirki, može biti i presvlačenje ugaone garniture ili bilo kog drugog tipa nameštaja. To će vas verovatno za nijansu više koštati od kupovine prostirke, ali je svakako jedan više način da ugaona garnitura izgleda lepše.

Prostirke za police

Ovde se prvenstveno misli na prostirke za stočiće ili police pored kreveta. Nekada su se u prošlosti koristili miljei, koji se danas retko gde mogu videti. Oni koji vole retro stil često ih potenciraju. Ukoliko imate neki stari milje, na komadu vašeg modernog nameštaja on može izgledati vrlo dobro. Znači, važno je samo da znate dobro da iskombinujete. Ukoliko ne želite da eksperimentišete, prostirke za stolove rađene prema modernim standardima su prava stvar za vas. To mogu biti isključivo dekorativni modeli, koji će samo vaš prostor učiniti jedinstvenijim. I u ovom slučaju obratite pažnju da vam se prostirka na ugaonoj garnituri i prostirka na stolu ne poklope, jer to može da deluje vrlo jeftino.

Prostirke za krevete za spavanje

I ove prostirke mogu služiti samo kako bi vašem prostoru dali posebnu notu. Svilene prostirke u prljavo beloj ili nežno roze boji nemaju posebnu svrhu, već da vašu spavaću sobu učine prijatnijom i luksuznijom, ukoliko to želite. U toku zime, preporučujemo ćebaste, čupave, prostirke sa resama. U ovom slučaju, pored svog isključivo dekorativnog karaktera, one mogu biti i vrlo korisne, a to znači da će vas ovakav tip prostirke ugrejati u toku zime.