Saveti u odabiru šporeta

Kulinarske navike u velikoj meri odlučuju o samom odabiru šporeta. Sa raznim novim modelima donete su mnoge inovacije, koje svakako olakšavaju pripremanje hrane i smanjuju troškove u potrošnji električne energije.

Prilikom odabira šporeta na prvom mestu je da se odlučite za tip goriva koje se koristi pri radu. Potpuno istu funkciju imaćete sa šporetom koji ima digitalni displej kao i onaj model koji ga nema, bela boja ili inoks varijanta u nekim situacijama važna je u najvećoj meri jedino u odnosu na cenu, što je kod obe varijante i najvažnije.

Kada je reč o vrsti goriva na koje šporet radi važno je da pre svega zadovoljite svoje potrebe i u potpunosti ih prilagodite načinu na koji Vi pripremate hranu. U tom slučaju nudi Vam se mogućnost odabira šporeta koji ima klasične ringle, modeli sa ravnom pločom kao i kombinovani sa 2 električne i 2 plinske ringle sa električnom pećnicom.

Standardne dimenzije šporeta odnose se na širinu koja može biti 50 ili 60 santimetara. Kod užih modela koji imaju ravnu ploču cena je nešto veća jer se u odnosu na obične uže šporete dosta manje proizvode i prodaju. Pažnja svakako treba biti usmerena na širinu prostora kojim se raspolaže kao i to koje su veličine ringle u odnosu na posuđe koje koristite.

Obični modeli električnih šporeta na struju:

Ovakvi modeli šporeta imaju klasične 2 manje i 2 veće ringle dok kod pojedinih modela može se naći i najveća ringla od 220 mm promera. Ukoliko se koristi odgovarajuće posuđe, ovo je najbolji način kako da se potrošnja električne energije iskoristi na pravi način. Mana ove vrste šporeta je nezahvalno čišćenje ringli ali s druge strane je dobro što uzdignute ivice ne dozvoljavaju da bilo šta iskipi na pod. Još jedna od prednosti je svakako jeftina popravka ili zamena ringli.

Šporeti sa ravnom keramičkom pločom:

Iako još uvek nisu u potpunosti potisnule klasične ringle ipak su sve zastupljenije i traženije. Za njihovu izradu koriste se dve vrste keramike – kero i kera – šot koju svrstavaju u kvalitetniju.  Ploče mogu biti glatke ili crne u zavisnosti od keramike i jednostavne su za održavanje, jedino što zahtevaju određena sredstva za čišćenje namenjena isključivo njima kako se ne bi oštetile i izgrebale korišćenjem nekih drugih sredstava ili žica.

Kombinovani modeli šporeta:

Kod ove vrste šporeta kombinovane su plinske i električne ringle i obično se radi o paru, dok su retki modeli oni koji imaju 3 plinske ringle. Kod plinskih ringli imate mogućnost odabira odgovarajuće temperature a najzahvalnija stvar kod njih je brzo zagrevanje. Kod ovakvih ringli postoji mogućnost odvajanja od šporeta kako bi se očistile ali problem može stvoriti prljavština i masnoća koja ulazi u otvore za gas, pa se zbog toga preporučuju modeli kojima je moguće podizati samo gornji deo.

Izvor :