Saveti za sređivanje ograde

Nema boljeg vremena za sređivanje kuće i okućnice od proleća. Iskoristite prvi sunčani vikend i prionite na posao. Za početak, krenite od najvažnijeg, vaše ograde. Ograda nije tu samo da bi obeležila vaše dvorište, ona takođe govori o vama i vašoj porodici i o vašem odnosu prema domaćinstvu i prema susedstvu. Predlažemo vam da svakog proleća napravite malo osveženje u vašem životu, farbanjem svoje ograde. Trebaće vam malo volje i vremena i kvalitetan izbor boja. Nijansu boje za svoju ogradu, birajte prema sopstvenom osećaju i dominantnom raspoloženju, ali takođe razmišljajte o boji vaše fasade kao i bojama fasada komšijskih kuća i ograda. Više je nego poželjno da vaša kuća bude deo jedne skladne celine vaše ulice.

Ukoliko nemate previše vremena za ovaj poduhvat, izaberite jednoslojne boje na uljanoj bazi. Ove boje se proizvode za obe podloge, drvo i metal, a visok sjaj i dobru nijansu daju posle samo jednog nanošenja na površinu. Za drvene ograde je možda najbolje izabrati akrilne boje specijalno namenjene za ograde u eksterijeru.

Kada ste odabrali pravu boju i nijansu, možete krenuti dalje. Za početak, očistite dvorište i trotoar oko vaše ograde. Sa prvim prolećnim lepim danima, uvek se neprijatno iznenadimo količinom sitnog smeća i prašine oko našeg dvorišta. Dobro očistite svu prljavštinu, kako se kasnije ne bi vezala za vašu tek ofarbanu ogradu. Takođe, šmirglom dobro išmirglajte sve površine vaše ograde. Metalne ograde pažljivo ostružite metalnom četkom kako bi skinuli svu rđu koja je ostala posle zime. Pre nego što prionete na farbanje, krep trakom zaštite sve one površine vaše ograde koje ne želite da ofarbate, ili koje želite da farbate u drugoj boji.

Mnogi od nas, koji imaju drvene ograde, često imaju problema sa raznim insektima koji su crvotočni po našu ogradu. Ukoliko je to slučaj, poželjno je u toku farbanja ogradu premazati dva puta sredstvom za zaštitu drveta od biljnih i životinjskih štetočina. Ovo će vam oduzeti dodatni dan farbanja kao i nešto više novca, ali će se dugoročno sigurno isplatiti.

Ne zaboravite da dobro rasporedite svoje vreme. Poželjno je da boju ne nanosite pod direktinm suncem, obzirom da u tom slučaju sunce ubrzava sušenje boje i time oslabljuje njen kvalitet i postojanost. Svoju ogradu farbajte u etapama, i to uvek one delove koji su u hladu ili van direktnog dometa sunca. Naravno, sunce će vam svakako trebati u dane farbanja. Odaberite onaj vikend kome sledi još par dana lepog vremena, kako vam eventualna kiša ili jak vetar ne bi pokvarili čitav posao.

Iako se danas, za bojenje ograda, uglavnom koriste kompresori koji ubrzavaju i olakšavaju čitav poduhvat, mnogi od nas se odlučuju za farbanje „na tenane“ i korišćenje četke. Metalne ograde je, pak, uvek bolje farbati ručno.

Za koju god boju ili tehniku da se odlučite, budite sigurni da ste fizički spremni za ovaj ne baš lak posao. Ukoliko ste u godinama ili imate problema sa leđima, pomoć mlađih će vam dobro doći, a farbanje ograde uvek može biti dobar izgovor za malo druženja, a možda i roštilj iza kuće.