Savjeti na početnike u pušenju lule

KAKO PUŠITI LULU

Od svih znanja o pušenju lule, jedno od najbitnijih i najpresudnijih je svakako upušavanje nove lule. Zašto je toliko važno? Oni pušači koji se tek odlučuju na pušenje lule kupuju nove lule, i to po nekoliko komada sa namjerom da započnu “karijeru” pušača lule. Kupuju lule, tampere (tiskače), torbice, čistače i ostalo. Lula se napuni duhanom, pripali šibicom ili upaljačem, malo dotjera tamperom i – pušenje počinje. POGREŠNO!!!

Tri glavna pravila

1. Lula sama kao takva je naravno važna, ako se upuštate u čari pušenja lule!
2. Glavno pravilo kaže da što je lula kvalitetnija to je i užitak pušenja duhana veći.
3. Pri pušenju treba paziti da dim ne uvlačite prejako i prečesto (dakle, jedan za drugim u intervalu jednog ispuha) zato što to zagrijava lulu, a i dim, što svakako smanjuje doživljaj dima.

KAKO NAPUNITI LULU?

1. Prije punjenja morate biti sigurni da je lula pristojno očišćena od ostataka duhana. Lula MORA biti hladna kada se puni.
Kvantiteta duhana za jedno punjenje ovisni o dubini lule i o starosti lule. Ako je lula nova, puni ju manjim količinama duhana.
Ukupnu količinu duhana za jedno punjenje treba razdijeliti na hrpice – 40% – 40% – 20%.
2. Prvi sloj od 40% stavi se na dno lule jako nježno – nježno poput ruke djevice.
3. Sljedećih 40% umetne se malo grublje kako bi se žar polako spuštao i nesmetano gorio.
4. Posljednjih 20% utisne se tako jako da ti palac utrne – naravno ne baš tako, ali za nijansu jače od gore navedenog.

KAKO ZAPALITI LULU?

Prije samog paljenja lule površinski se sloj mora malo olabaviti (iglicom na tamperu, šibicom ili prstom). Sada se duhan pripali šibicom ili upaljačem, ali se mora pripaziti da uvijek gori cijela površina, kako bi se duhan ravnomjerno trošio.

KOJI DUHAN IZABERATI?

Pa ovako! Za prva pušenja savjetujem da si kupite, ako je moguće, pakiranje koje sadrži više različitih vrsta (npr. 5in1 pack od 50g). Nije ništa skuplje od normalnih pakiranja.

Ako otiđete u neki bolji shop moći ćete prije kupnje njuhom pronaći odgovarajuću vrstu duhana. Dakle, duhani izloženi u staklenkama bit će izloženi vašem njuhu kako biste osjetili miris predivnog i vama novog svijeta u koji se upuštate.

ČIŠĆENJE

Nakon šta se lula popuši i ohladi, može se početi čistiti. Moraju se maknuti svi ostaci duhana koji su ostali nakon pušenja.
Dobro je imati bar dvije lule, na taj način uvijek ćete imati jednu hladnu.

Kad ste popušili duhan do kraja tako da vam na dnu žarnice ostane tek nešto pepela, šibicom ili iglicom na tamperu promješajte pepeo i ostavite ga neko vrijeme da upija preostalu vlagu nastalu prilikom pušenja. Kad se lula ohladila, istresite pepeo iz žarnice. Glavu lule otresite, ali nemojte njome udarati o rub pepeljare ili stola – savjetujem da si nabavite nekakav pluteni čep koji će vam služiti u tu svrhu.

Da biste rastavili lulu, prihvatite glavu lule lijevom rukom i okrećite usnik lule u smjeru kazaljke na satu, polako i staloženo sve dok se utičnik usnika ne odvoji od utora.

Zatim uzmite pamučni čistač i provucite ga nekoliko puta kroz usnik kako biste odstranili preostalu vlagu ili mrvice duhana koje su dospjele u usnik. Provjerite jesu li na dnu žarnice ostali kakvi komadići duhana. Čistačem očistite i prolaz za dim kroz vrat lule. On je obično širi od kanala u usniku pa zato čistač presavijte popola kako biste dobili deblju “četkicu” za čišćenje.

Kad ste provjerili da je lula čista, ponovo u smjeru kazaljke, uz pritiskivanje, utjerajte usnik u njegovo ležište.

Ako vas je ovaj tekst zainteresirao za pušenje lule, svakako posjetite Piperson.org web site i forum posvećen pušenju lule, na kojem ćete naći pregršt savjeta za nove lulaše, kao i zanimljivosti za iskusnije lulaše.