Saznajte ime WordPress plugina koji vam se sviđa

Ukoliko posedujete WordPress sajt, ili tek planirate da uđete u svet WordPressa, ovaj tekst vam može biti od velike koristi. Pretpostavimo da ste krstareći internetom naleteli na sajt koji ima neku funkciju koja vam se izuzetno sviđa i želite da je kopirate na svoj WordPress sajt, ali ne znate koji plugin je zaslužan za funkciju koja vam se sviđa. U ovom tekstu ćete saznati kako identifikovati pluginove koje neki sajt koristi. Krenimo od najlakše metode.

Online alati

Build with

Najlakši način da saznate koje pluginove koristi neki web sajt je korišćenjem online alata za automatsku detekciju pluginova. Nažalost ovo rešenje nije savršeno, jer ovi alati u većini slučajeva neće identifikovati sve pluginove koje dati sajt korsiti. Ipak, ovo rešenje je ubedljivo najbrže i treba mu dati šansu, jer postoji mogućnost da identifikuje plugin koji vas zanima. Najpopularniji alati koji se koriste u ove svrhe su: WordPress Plugin Checker, WPThemeDetector (primarno se koristi za identifikaciju WP tema), What Theme Is That i Build With.

Isprobavanjem ovih alata utvrdio sam da ovi alati (pojedinačno) u najboljem slučaju identifikuju oko 30% pluginova (5/15). Bitno je napomenuti da se ovi alati daju različite rezultate i da se primenom više alata može identifikovati oko 90% pluginova.

Čeprkanje po kodu

Svi web sajtovi koriste HTML koda za prikazivanje sadržaja. Pretraživači prevode kod i prikazuju sadržaj u nama poznatom obliku (paragrafi, slike…). Uz malo poznavanja materije, nije teško videti kod i razumeti ga (što je još bitnije). U kodu se često kriju tragovi pomoću kojih možemo saznati koji pluginovi su korišćeni prilikom pravljenja web sajta. Ovde ću vam predstaviti 3 načina kako da pomoću HTML koda saznate koje pluginove neki sajt koristi. Uputstvo se odnosi na Google Chrome pretraživač, a isti princip se može primeniti na u ostalim popularnim pretraživačima.

Traženje plugin direktorijuma

plugin direktorijumi

Kliknite desnim klikom bilo gde na odabranom sajtu (osim na sliku) i odaberite “View Page Source”. Zatim odradite quick search (Ctrl + F)  za frazu “wp-content/plugins/”. Ono što se pojavi iza rezultata je veoma često ime plugina. Jednostavno kopirajte dobijeni rezultat u Google i naćićete željeni plugin.

Traženje HTML komentara

HTML komentari

Neki pluginovi u HTML imaju i komentare koji služe kao pomoć developerima da bolje razumeju plugin. Yoast’s SEO Plugin je odličan primer za to. Podovo idite na „View Page Sorce“, i u kodu potražite zeleni tekst. Zeleni tekst predstavlja HTML komentare. Uz pretpostavku da ovi komentari postoje u kodu, gotovo je sigurno da ćete u komentaru naći ime plugina na koji se komentar odnosi.

Inspect Element metoda

Inspect elements

Ovo metoda je najpouzdanija, i često će dati rezultate kad ostale metode zakažu. Kliknite desnim klikom na deo sajta za koji smatrate da je plugin i izaberite “Inspect Element”. Ekran će vam se podaliti na dva dela, web stranicu i kod. U kodu potražite ‘class=”’ ili ‘ID=”’. Ono što se nalazi odmah posle ovih kodova uglavnom je ime plugina koji je odgovoran za datu funkciju. Ako pogledate sliku iznad videćete deo koda ‘div class=”jp-relatedposts-posts…’. Ukoliko u Google ukucate “jp-relatedposts” dobićete ima plugina iz ovog promera – Jetpack.

Ukoliko vam gore pomenute metode ne pomognu da nađete željeni plugin, uvek vam ostaje mogućnost da se raspitate na nekom od foruma, da pitate nekog iskusnijeg web dizajnera ili da jednostavno kontaktirate vlasnika web sajta koji vam se sviđa i raspitate se o pluginu.