Sibenik: Grad povijesti i kulture

Šibenik je jedna od najpopularnijih hrvatskih turističkih destinacija: grad višestoljetne povijesti i kulture specifičnog dalmatinskog štiha koji oduševljava sve koji ga posjete.

O starosti Šibenika svjedoči i podatak da je riječ o najstarijem samorodnom gradu na obali. Prvi se put u povijesnim spisima spominje 1066. u darovnici kralja Petra Krešimira IV. zbog čega se grad nazivao i Krešimirovim gradom. U sedamnaestom stoljeću pogodila ga je epidemija kuge, a do tada je bio najveći grad na istočnoj obali Jadrana.

Glavna atrakcija Šibenika i njegov ponos je katedrala Sv. Jakova, arhitektonsko čudo šestnaestog stoljeća, u cijelosti izgrađena od kamena vapnenca. Smatra ju se najznačajnijom renesansnom građevinom u Hrvatskoj i nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Gradnja je trajala više od stotinu godina, od 1431. do 1535. Zahvaljujući pametnom slaganju blokova kamena katedrala je očuvana i stabilna i danas. Apside katedrale sadrže više od sedamdeset portreta i sedamdeset i dvije skulpture koje prikazuju različite ljude; njihovi su identiteti nepoznanica, ali pretpostavlja se da su to bili najutjecajniji ljudi tog vremena, ili oni koji su financijski potpomogli izgradnju katedrale.

Nakon razgledavanja katedrale obvezno posjetite i Četiri bunara. Samo nekoliko metara od katedrale nalazi se mali plato. Ispod njega nekad je bila stara cisterna koja se koristila za skupljanje vode. Bila je javno dobro koje su stanovnici Šibenika izgradili prije nekoliko stoljeća, jer je to područje često bilo pogođeno sušama, pa i vojnim opsadama grada. Na spomenutom su platou izgrađena četiri bunara koja su danas zanimljiva povijesna znamenitost.

Tamo ćete vidjeti i gradsku vijećnicu, možda i najljepšu građevinu srednjovjekovnog Šibenika, izgrađenu u visokorenesansnom stilu. Vijećnica je bila u potpunosti razorena tijekom Drugog svjetskog rata, no kasnije je rekonstruirana tako da joj vanjština izgleda poput stare, dok je unutrašnjost prilagođenima novim namjenama objekta.

U blizini se nalazi i mala renesansna lođa, porijeklom iz šesnaestog stoljeća, iako se pretpostavlja da je izgrađena na mjestu još starije građevine. Nalazi se na glavnom gradskom trgu, a služila je kao mjesto gdje su se nekada odvijale javne dražbe. Danas je od lođe ostao samo portal te tri stupa sa po tri arkade. Zanimljivo je napomenuti da se zbog ostataka željeza, gdje su nekad bili okovi, može zaključiti da je jedan od stupova bio stup sramote. Za njega bi se vezali oni koji bi se okršili o zakon, kako bi cijeli grad posvjedočio njihovoj sramoti.

sibenik

Kulturna baština grada ima još ponešto za ponuditi: tvrđava svetog Mihovila nalazi se na padinama iznad starog grada. Također izgrađena od kamena, danas je to mjesto gdje se održavaju koncerti i glazbeni festivali (rock festival Super Uho, primjerice). Iako izgrađena u sedamnaestom stoljeću, ispod tvrđave su pronađeni brojni artefakti koji datiraju čak iz Željeznog doba, što dokazuje da je tvrđava izgrađena na mjestu drevnog ilirskog naselja. Šibenik je pun prekrasnih građevina, čak su i kuće lokalnom stanovništva izrađene u posebnom stilu. Možda je upravo i to jedan od razloga da su nekretnine u Šibeniku jako tražene, posebno među turistima koji se prilikom ljetovanja zaljube u Šibenik i požele u njemu dočekati starost.

Ako niste zainteresirani za povijest, predlažemo da posjetite šibenski Akvarij, gdje posjetitelji mogu istražiti bogati i raznoliki morski život Jadrana. Podobno je i za djecu s obzirom da je posjet akvariju zamišljen kao edukativno iskustvo; svaki akvarij ima LED monitor s informacijama o njegovim stanovnicima i životu u moru općenito.

Na samo sat vremena vožnje od Šibenika nalazi se i Nacionalni park Krka. Uz Plitvice najpopularniji hrvatski nacionalni park svake godine oduševljava desetke tisuća turista, pogotovo stranaca, koji su osupnuti nevjerojatnim prirodnim ljepotama i bogatstvom flore i faune. Velik broj turista Šibenik i NP Krku posjete u sklopu krstarenja Jadranom, prilikom čega imaju priliku vidjeti sve ono najbolje što Hrvatsko more i obala ima za pružiti. Nedaleko od Šibenika nalaze se i prekrasni otoci poput Zlarina, Tijata, Zmajana te Murtera koje samostalno možete posjetiti i istražiti vlastitim ili unajmljenim brodovima i jahtama od lokalnih charter agencija.

Zapravo smo tek zagrebali površinu što se tiče onoga što ovaj grad ima za ponuditi. U ljetnim su mjesecima uobičajene brojne folklorne, sportske i glazbene manifestacije, gradske su plaže prostrane i čiste, a šibenski šarm velikim ga je slovima ucrtao na turističku kartu Hrvatske.