Sklonište na kraju grada

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba uspješno djeluje od siječnja 2001. do danas. Za svoj dosadašnji rad Sklonište je dobilo veći broj domaćih i inozemnih priznanja i nagrada. Provjerene su činjenice da Sklonište postiže vrhunske rezultate koji su razvidni u domaćoj i inozemnoj stručnoj javnosti, da je, prema mišljenju vodećih EU stručnjaka, riječ o najkvalitetnijoj ustanovi ove vrste u jugoistočnoj Europi, da broj volontera svakodnevno raste, da je u značajnom porastu broj udomljenih životinja. Kroz različite akcije koje je Sklonište provodilu u suradnji s umjetnicima, udrugama, volonterima, kompanijama, hrvatskim medijima, nevladinim organizacijama, uspjeli smo prikupiti sredstva kojima je opremljena jedna od najkvalitetnijih veterinarskih ambulanti u Hrvatskoj.

Nekoliko provjerljivih brojeva rječito svjedoče o našem radu: tijekom ove godine pregledan je 2.661 pas i 942 mačke, mikročipirano je 426 pasa, kastrirano je 234 kuja i 101 mužjak pasa te 202 ženke mačaka i 50 mačjih mužjaka. O radu i angažmanu Skloništa objavljeno je samo u protekloj 2011. godini preko 500 afirmativnih tekstova u hrvatskim medijima. Posljednjih mjeseci Sklonište udomljava između 60 i 70 pasa mjesečno što je gotovo dvostruko veći broj u odnosu na prošlu godinu. Uspostavili su uspješnu suradnju s većim brojem udruga za zaštitu životinja, a pružili su i stručno pomoć u ustrojavanju sličnih azila u drugim gradovima na području Hrvatske.

Može li Sklonište primiti svakog napuštenog psa? Nažalost, ne možemo. U prvom redu zbog kroničnog pomanjkanja prostora, zbog veterinarsko-medicinskih razloga te zbog zakonskih propisa. Ni za jedan od navedenih razloga Sklonište nije krivo. Primjerice, samo tijekom proteklog mjeseca (listopada) zaprimili smo dojave o lutanju pasa po gradu i zahtjeva da primimo u skloniste 55 štenaca, 188 odraslih pasa te 3 čopora s nepoznatim brojem pasa. Kada bismo primali sve životinje koje lutaju gradom, mogli bi s postojećim kapacitetima zatvoriti Sklonište nakon mjesec i pol dana. Jednostavno, broj napuštenih životinja u gradu je 4 do 5 puta veći od broja udomljenih životinja. Upravo zbog ovakvih situacija, nastojimo svim raspoloživim sredstvima promovirati udomljavanje, pomoći napuštenim životinjama kroz privremeno udomljavanje, pomaganje privremenim vlasnicima, pružanje veterinarske skrbi itd.

Kroz Sklonište za napuštene životinje Grada Zagreba svakodnevno cirkuliraju stotine ljudi: volontera, potencijalnih udomitelja, brojnih inspekcija, školske i vrtićke djece (za koje imamo posebne programe edukacije) praktikanti srednje Veterinarske škole….

Riječ je o tihom i strpljivom radu na korist svih životinja i svih stanovnika Grada Zagreba, a na to su u Skloništu jako ponosni.