Smernice Za Korišćenje Kapi Za Oči Sa Sočivima i Za Izbegavanje Infekcije

Određene kapi za oči se mogu koristiti sa kontaktnim sočivima. Većina kapi za oči je podeljena u tri kategorije: kapi za suve oči, kapi za crvene oči i kapi za kontaktna sočiva.

Kapi za suve oči

Kapi za suve oči dolaze u različitim formulacijama. Neke su mutnije od drugih i mogu zapravo da zamagle vaš vid ili pokvare vaša kontaktna sočiva. Dizajnirani su tako da ne samo da podmazuju oko već i da unaprede lečenje površine oka.

Kapi za crvene oči

Kapi za crvene oči imaju posebne sastojke koji se zovu vasokonstriktori. Ove kapi skupljaju sitne krvne sudove u konjuktivi. Ove kapi za oči mogu da dovedu do toga da se depoziti formiraju na površini vašeg kontaktnog sočiva i ako se koriste iznova mogu da dovedu do skoka crvenila.

Kapi za kontaktna sočiva

Kapi za kontaktna sočiva podmazuju vaše oči i hidriraju kontaktna sočiva, pa su kontaktna sočiva na taj način udobnija za nošenje. Ove kapi za oči su označene kao “Za upotrebu sa mekim kontaktnim sočivima” i obično se nalaze pored sredstva za čišćenje kontaktnih sočiva u prodavnici. Očni lekari podstiču čestu upotrebu ovih kapi jer poboljšavaju udobnost i pomažu da se očiste ostatci ispod vaših kontaktnih sočiva.

Pravilna briga o vašim kontaktnim sočivima može da spreči ozbiljne infekcije oka, pa čak i slepilo. Ispod su Top 10 načina za korisnike kontaktnih sočiva da smanje šansu za razvoj infekcije oka.

  1. Uklonite kontaktna sočiva pre nego što ulazite u vodu. Kontaktna sočiva treba otkloniti pre ulaska u bazen, tuširanja ili kupanja.
  2. Perite ruke pre rukovanja sa sočivima. Ruke treba dobro oprati sapunom i osušite ih pre nego što dotaknete kontaktna sočiva.
  3. Očistite kontaktna sočiva. Kontaktna sočiva treba da se čiste prema stručnim instrukcijama proizvođača.
  4. Dezinfikujte kontaktna sočiva. Upotrebite odgovarajuće sredstvo za dezinfekciju, jer običan fiziološki rastvor i kapi veštačke suze ne ubijaju bakterije.
  5. Koristite sveže proizvode. Svaki put kada stavite vaša kontaktna sočiva isperite ih sa rastvorom, koristite sveže čišćenje ili dezinfekciju proizvoda.
  6. Bacite iskorišćen rastvor. Uvek koristite svež rastvor.
  7. Smestite vaša kontaktna sočiva u kutijicu za kontaktna sočiva. Uvek treba da stavite kontaktna sočiva u dezinfikovanu i čistu kutijicu za sočiva.
  8. Vaše kutijice za kontaktna sočiva održavajte čistim i suvim. Kutijicu za vaša kontaktna sočiva treba da ispirate sa sterilnim rastvorom i da je ostavite otvorenu da se osuši nakon svake upotrebe, kako bi se smanjio rizik od bakterija koje vole vodu da se tu nastane. Treba ih zameniti svaka tri meseca, najmanje.
  9. Zamenite kontaktna sočiva redovno. Kontaktna sočiva treba da se zamene kada im vreme trajanja istekne.
  10. Idite da redovne pregleda kod oftalmologa. Redovni očni pregledi se obavljaju u cilju provere recepata i otkrivanja ranih znakova infekcija ili bolesti.