Spoznajte Vašu Korisničku Podršku

O kojem god poslovanju da se radi uglavnom se ono svodi na prodaju proizvoda ili usluga. Šta god da je predmet prodaje tu su uvek kupci a termini kao što su profit i novac su usko povezani sa kupcima. Takođe se i druge stvari vezuju za kupce kao što su: povratne informacije, žalbe, uputstva, pitanja, zahvalnost itd. Zbog svih navedenih termina koji se vezuju za kupce je neophodna koinsička podrška.

Šta tačno radi korisnička podrška? Korisnička podrška uključuje širok spektar usluga koje se nude kupcima da bi im se pomoglo u veze njihovih pitanja, zahteva, problema i slično. Korisnička podrška podrazumeva na primer, instalaciju proizvoda, rešavanje problema sa proizvodom, održavanje, nadogradnja ukoliko kupac to zahteva itd. Postoji mnogo stvari koje mogu biti uključene u korisničku podršku.

Jedan od tipova korisničke podrške koji je veoma popularan jeste i automatizovana podrška. Podaci i znanje se skupljaju na osnovu najčešće korišćenih pitanja, zahteva i rešenja tih zahteva i pitanja a zatim se kreiraju predefinisani odgovori i rešenja na slične zahteve i pitanja. To je poprilično jeftino u odnosu na živu podršku ali može da iritira ako je u pitanju snimljen glas koji daje odgovor ili rešenje. Još jedna prednost automatizovane korisničke podrške je ta što je ona dostupna kupcima u bilo koje doba dana ili  noći.

Drugi tip korisničke podrše je onaj koji se pruža putem e-maila ili chat-a. Oba načina su dobra ukoliko se obezbede pravovremeni odgovori i rešenja zahteva. U suprotnom izazivaju frustraciju kod kupaca koji moraju dugo da čekaju na odgovor od strane predstavnika kompanije. Sa druge strane, ukoliko je odgovor brz, precizan i ljubazan ovaj način pružanja podrške je odličan.

Teći tip korisničke podrške je podrška putem telefona. U nekim slučajevima je ovo i najbolji tip podrške jer kupci nekad preferiraju da putem telefona kontaktiraju kompaniju. Iako košta vise na ovaj način se kupci osećaju opuštenije jer pričaju sa drugim ljudskim bićem, direktno. Mnogo je manja šansa da će pitanja i zahtevi kupaca biti pogrešno shvaćeni. Takođe, rešenja problema kupaca su brža jer se sve odigrava u datom momentu.

Još jedan tip korisničke podrške koji predstavlja svojevrsnu kombinaciju gore navedenih jeste tzv. help desk software and support ticket system. On predstavlja centralizovani sistem koji se koristi za efikasnije organizovanje korisničke podrške i obuhvata sve, gore navedene, tipove podrške.

Koji god tip korisničke podrške da se koristi najvažnije je slušati kupce i reagovati u skladu sa njihovim zahtevima i sugestijama. To  je veoma važno jer, na kraju krajeva, oni najbolje znaju šta je najbolje za njih.