Srce Beograda

“Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može se smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno.“ Ovim rečima je Duško Radović pozdravio uspavane Beograđane sa poslednjeg sprata Beograđanke jednog prelepog jutra 1978. godine. Rođeni Nišlija, Duško Radović je bio došljak u Beogradu, ali ga je grad velikog srca prosto prigrlio i očarao. Mnogi veliki ljudi rođeni u srpskoj prestonici ili oni koji su samo u prolazu kroz glavni grad, neke od svojih najlepših rečenica posvetili su upravo Beogradu.

Srce Beograda čini neverovatna energija, kao i ljudi, od ležernog čistača cipela, preko opuštenih, starih ljudi, koji su kroz toliko ratova prošli, pa sve do prijatnih i gostoljubivih konobara koji se ne ustežu da popiju pivo sa gostima. Beograd je poznat i po uličnoj gužvi, što će doprineti da se retko kad osetite strancem.

Nešto što posebno krasi i ističe Beograd, jesu njegovi trgovi u ulice. Pešačka zona i trgovački centar- Knez Mihajlova ulica koja je zakonom zaštićena kao jedno od najstarijih i najsavremenijih gradskih spomeničkih ambijenata, koju dodatno ulepšava niz reprezentativnih zgrada i građanskih kuća, nastalih još krajem 70- tih godina 19. veka.

knez mihailova česma

Odmah uz Knez Mihajlovu ulicu nalazi se jedna od najstarijih beogradskih ulica, ulica Kralja Petra Prvog. Pretpostavlja se da su u njoj u 1. i 2. veku naše ere bili rimski forum, bazilika i terme. Interesantno je i to da se ovde nalazila prva zvanična apoteka i prvi gradski hotel “Kod jelena”. Danas je u ovoj ulici nalazi Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve, Saborna crkva, kao i najstarija beogradska Kafana “?”.

Patrijaršija srpske pravoslavne crkve

Jedan od najlepših i najstarijih gradskih trgova je Studentski trg. Trg zauzima prostor od ulice Vase Čarapića, oko Univerzitetskog parka, do Uzun-Mirkove ulice. Najlepši ukras trga od 1863. godine predstavljalo je Kapetan-Mišino zdanje, u kome se danas nalazi Rektorat Univerziteta u Beogradu.

Studentski trg

Ukoliko se odlučite da prošetate ulicama ovog veličanstvenog grada, najbolje je odabrati apartmanski smeštaj, a uz apartmane u centru grada ćete najbolje osetiti duh i srce Beograda koje neprestano kuca u ritmu koraka svih Beograđana. Beograd je grad koji svakako treba upoznati, jer po mišljenju Ive Andrića “Ovaj veliki grad bio je, izgleda, oduvek ovakav: istrgan, prosut, upravo kao da nikad ne postoji, nego večno nastaje, dograđuje se i oporavlja. S jednog kraja niče i raste, a sa drugog vene i propada. Uvek se kreće i talasa, nikad ne miruje i ne zna šta je spokoj i tišina. Grad na dve reke, na velikom prostoru sapet vetrovima.”