Šta budućnost nosi za online poslovanje nekretninama

Niko ne može sa sigurnošću da predvidi budućnost, ali neke stvari su sigurne. Jedna od njih je da će se online poslovanje nekretninama sve više sa desktop i laptop računara preseliti na iPadove i smart telefone.

Osim toga, ništa o budućnosti industrije nije izvesno.

Prelazak na mobilne telefone

Najveći izazov danas za sporo prilagodljive agente – od kojih tek počinju da se bolje upoznaju sa socijalnim medijima – je efikasno predstavljanje njihovih usluga mobilnim korisnicima.
Prošlo je vreme kada su se ljudi vozili okolo tražeći znakove “na prodaju”, prikupljali fotokopije brošura i zatim zvali za informacije o svojstvima nekretnina kada dođu kući. Ili je blizu kada će ti dani proći. Sutrašnji kupci nekretnina očekuju da imaju adresu nekretnine (ili njihovu lokaciju putem GPS-a) i kompletne detalje o kontaktima za nekretninu za koju su zainteresovani i pre nego što sednu u auto.

Agenti ne samo da moraju da budu sigurni da klijenti budu upoznati sa njihovim brendom, već moraju da budu dostupni da odmah odgovore na poziv, tekst ili email vlasnika imovine.
Ubuduće, mobilne tehnologije treba da obezbede još potpuniji i interaktivniji pristup oglasima nekretnina, a agenti moraju da budu spremni da odgovore na zahteve kupaca još efikasnije koristeći tehnološke inovacije koje kupci preferiraju. U suprotnom, kupac će se okrenuti onome koji je sposoban da koristi sve tehnološke inovacije.

Veliki sajtovi mogu da prevagnu

Od manjeg je značaja kakvu će ulogu imati „veliki sajtovi“, koji se nalaze na samom vrhu pretraživača prilikom pretrage svih adresa u Americi, u budućnosti online nekretnina. Na primer, mali prodavci knjiga, čiji je opstanak ugrožavao Amazon, ubrzo su se udružili u firmu nezavisnih prodavaca. Dalje promene u toj industriji doprineli su nepotrebnim postojanje malih nezavisnih prodavaca.

Da li se nešto slično može dogoditi i na tržištu nekretnina? Da li veliki sajtovi koji često reklamiraju lokalne trgovce nekretninama mogu da izazovu slične promene na tržištu, koje će postojanje malih trgovaca učiniti nepotrebnim? Ili će partnerstva sa velikim igračima biti od suštinske važnosti u narednim godinama?

To je pitanje na koje trenutno nema odgovora, ali je izvesno da će sajtovi velikih trgovaca nekretnina igrati presudnu ulogu u budućem trgovanju nekretninama.

Druge ideje

Nove odlike tvitera omogućuju tvitove obogaćene brojnim sadržajima, kao što su video klipovi i fotografije, muzika i članci. To zvuči kao značajan potencijal u online prodaji kuća, ali da li bi to mogla da bude revolucija u toj industriji? Verovatno ne, ali se to ne bi trebalo ignorisati. Ako drugi prodavci nude putem tvitova detalje o nekretninama, mogućnostima razgledanja i informacije o kompaniji, možda biste trebali da razmislite da se i Vi pridružite tviter “revoluciji”.

A šta je sa fejsbukom? Da li je njegovo vreme prošlo ili je spreman da eksponencijalno raste? I da li je Google Plus opstaje tu?
Da li će smart telefoni i tableti biti zamenjeni još snažnijim personalnim uređajima, koji će omogućiti bržu i jednostavniju komunikaciju? Da li će saveti saveti za nekretnine biti podržani nekim aplikacijama?

Iskreno, alatke koje će u budućnosti oblikovati način prodaje i kupovine nekretnine, danas još ne postoje.

Sigurno je da online trgovanje nekretninama postaje mobilno – i da sve više raste. Skoro svaka transakcija će u budućnosti na neki način uključivati internet i savremene tehnolgije. Veoma je važno biti vidljiv za ključne reči koje su bitne za tu granu industrije. Na primer prodaja stanova Novi Sad ukolike posujete u tom gradu. A agenti koji se ne razumeju u online poslovanje ili ga ne žele primeniti, ostaće bez posla.