Šta smesmo bacati u wc šolju, a šta ne

Možda ranije niste razmišljali o ovome, ali koliko god vam wc šolja izgledala kao zgodno mesto za rešavanje smeća ili ostataka hrane, ovakva navika može izazvati brojne probleme, od začepljenja šolje u wc-u do problema sa zapušenom kanalizacijom. Pre nego što povučete kanap vodokotlića ili pritisnete prekidač za otpuštanje vode, pomislite na sve nezgode koje ovakvo ponašanje može da prouzrokuje vama i ljudima u vašem okruženju.

toiletnottrashcan

Jedini otpad koji može da, bez ikakvih problema, napusti vašu wc šolju i ode u kanalizaciju bez ikakavih posledica po održavanje sistema ili zdravlje ljudi, jesu fekalije i toalet papir. Sav drugi otpad je na određeni način i iz određenih razloga potencijalna opasnost za vas i kanalizacioni sistem.

Mnogi od vas će se iznenaditi, ali čak i vlažne maramice predstavljaju opasnost za vašu kanalizaciju. Iako na mnogim pakovanjima stoji naznaka da se mogu odlagati kao otpad preko wc šolje, to u praksi nije baš tako. Za razliku od toaletnog papira i klasičnih papirnih maramica, vlažne maramice se ne razlažu odmah po dodiru sa vodom. Logično, kako se ne razgrađuju u kratkom roku, a s obzirom na njihov sastav, njima je veoma lako zapušiti wc šolju. Isto važi i za papir za pisanje ili crtanje. Iz mnogo razloga, pa i zbog opasnosti da će zapušiti kanalizaciju, ovakav papir bi trebalo odlagati za reciklažu. Budite obazrivi, mnogi proizvodi, poput gore pomenutih vlažnih maramica, sebe reklamiraju kao pogodne za odlaganje putem kanalizacije, iako to nisu.

Ono što profesionalne odoinstalatere često dovodi do ludila, jesu problemi sa zapušenom wc šoljom ili začepljenom kanalizacijom, koje su izazvale dečije pelene ili ženski ulošci. Ovakav vid otpada, iako proizveden od papira, zbog specifičnosti svog sastava i namene, ni po koju cenu ne smete izbacivati iz kuće preko wc šolje. Ovi proizvodi imaju dug period razgradivosti i pre nego što se raspadnu i dođu u formu koju kanalizacija može da prihvati, zapušiće vaše cevi na duži period i izazvati potencijalno velike probleme, poput izlivanja kanalizacije.

Mnogi će odmahnuti rukom na ovakva upozorenja. Previše puta smo slične učinjene gluposti rešavali pomoću četke ili vakuum gume za otpušavanje wc šolje, u najgorem slučaku pomoću sajle. Iako ste do sada imali sreće da se sav otpad ne vrati nazad i izlije se svuda po toaletu, ne znači da će vas takva sreća pratiti i zauvek. Loših navika se valja rešiti pre nego što njima izazovemo problem. Da zlo bude veće, problemi sa ovakvim navikama ne ostaju samo u našoj kući. Oni su opasnost i za ljude koji žive oko nas i za celu kanalizacionu mrežu. U najgorem mogućem scenariju, zapušena kanlizacija čtave zgrade ili kvarta, koštaće vas mnogo para, jer bez profesionalnih vodoinstalatera takav problem nećete rešiti.

Drugi aspekt ovakvog problema, jeste ekološke prirode. Neodgovornim ponašanjem veoma lako možemo ugroziti ekosistem kao i zdravlje ljudi. Posledice mogu biti zastrašujuće.

Sve ovo je moguće izbeći jednostavnim i odgovornim korišćenjem wc šolje i propisanim izbacivanjem smeća iz kuće. Iako će mnogima od vas ovakva upozorenja zvučati kao suvišna i nepotrebna, ipak nije tako.

Aerial view of flooded area along the Sava river

Prošlogodišnje poplave koje su pogodile Srbiju, Bosnu i Hrvatsku, pokazale su da je jedan od većih uzroka izlivanja vode, bila upravo loša i zapušena kanalizaciona mreža. Čak i mali otpad koji se ne može razložiti u cevima kanalizacije potencijalno je ogromna opasnost po izlivanje vode koje može dovesti i do katastrofalnih polava.