Šta vam je potrebno za ukrašavanje torti

Da bi moderno ukrasili tortu i na taj način ispunili želju svome djetetu ili drugoj bliskoj osobi, ali i da bi impresionirali sve koji tortu budu vidjeli pored truda i ideje potrebna vam je i osnovna oprema. Razni pomoćni alati za ukrašavanje mogu biti različite kvalitete i cijene, a vi ćete si birati ono što vam odgovara, u odnosu na ono što želite napraviti i koliki vam je budžet. Znači da bi dobili finalni proizvod pored gotove torte, treba vam alat i boje za materijale koji se inače koriste za ukrašavanje torti. Krenimo od opreme.

Kulinarski špric možete kupiti u prodavnicama sa robom za ukrašavanje torti; uglavnom se prave od materijala otpornih na vodu i mogu imati navoje koji drže kraj šprica. Druga mogućnost je da napravite kulinarski špric od papira za pečenje. Krajevi papirnog šprica mogu se isjeći do željene veličine. Oni su idealni za manje količine šlaga ili čokolade. Slijedeća mogućnost je korištenje manje plastične vrećice. Sipati šlag u kut kese, zavrnuti vrećicu oko šlaga, a zatim isjeći vrh do željene veličine i oblikovati. Krajevi za špriceve su pravljene od metala ili plastike i mogu se kupiti u prodavnicama sa robom za ukrašavanje. Isto važi i za oklagije koje se ne lijepe za tijesto. Ukrasi za tortu napravljeni od šećera ili biljne gume se mogu naći u obliku slova, figura i raznih oblika koji se koriste za ukrašavanje. Lako se mogu naći u lokalnim trgovačkim centrima.

Kod ukrašavanja torti trebali bi koristiti kvalitetne jestive gelove i paste sa koncentratom koji se mogu kupiti u prodavnicama sa robom za ukrašavanje torti i u prodavnicama zdrave hrane. Ove boje dodavaćete u šlag, preljev ili tičino masu za ukrašavanje. Najbolje je sipati manje količine (koristeći štapić ili čačkalicu) u šlag dok se ne dobije željena boja. Pažljivo koristiti poslastičarske boje jer mogu napraviti fleku. Obojeni šlag može promijeniti boju u svijetlije ili tamnije ako stoje dugo što treba imati na umu pri ukrašavanju torte prije vremena. Dobra ideja je da se isproba bojenje male količine šlaga koji će se zatim prekriti plastičnom vrećicom i ostaviti nekoliko sati da se vidi hoće li posvijetliti ili potamnjeti. Ako vam je dan da nemate inspiraciju bolje će vam doći neki sitni kolači, a ovaj proces ukrašavanja ostavite za neki drugi dan, bit svega je da uživate u tome dok radite.