Štampanje i koričenje diplomskih radova

Događaj koji determiniše budućnost studenata, i ujedno znači vrhunac prethodnog perioda učenja i rada, sigurno jeste završetak fakulteta i u sklopu toga, odbrana diplomskog rada. Svaki student bi trebao da se potruditi da njegov dimpomski rad bude što kvalitetniji i da odgovori svim postavljenim zahtevima – sadržinskim i formalnim.

Štampanje diplomskog rada

Napisani rad je potrebno odneti u štampariju, tačnije u knjigoveznicu koja čini njen sastavni deo. U njima se vrši kompletno povezivanje i dorada diplomskih radova. U njima diplomski radovi dobijaju svoj finalni i prepoznatljivi izgled.

Štampu i koričenje diplomskih radova štamparije rade na produkcionim mašinama za digitalnu štampu. Potrebno je odabrati knjigoveznicu koja može da vam ponudi veliki izbor knjigovezačkog platna i njihovih boja. Na tvrdim koricama se otiskuje potreban naslovni tekst zlatotiskom. Tehnikom sito štampe se nanosi tekst na korice diplomskog rada u željenim bojama (zlatna, srebrna, bordo, crna…) u zavisnosti od boje podloge odnosno same korice. Unutrašnje strane mogu biti crno-bele i u boji (kolor). Papir za štampu može biti mat ili sjajni i može biti u različitih gramažama.

Većina štamparija odobrava popust na štampu veće količine strana. Neke štamparije u zavisnosti od zauzetosti poslom, mogu odštampati i ukoričiti vaš rad i istog dana, mada najčešće to traje oko 2,3 dana. Diplomski radovi se najčešće štampaju u više primeraka. Obično u 4.

Koričenje diplomskog rada

Diplomski radovi najčešće imaju tačnu formu, odnosno propisan i unapred poznat izgled korice. Oni se najčešće rade u tvrdom povezu. Naravno, diplomske radove možete koričiti i na neki drugi način. Alternative su unibindom (termo postupkom i PVC lepkom), žicom ili plastičnom spiralom. Ovo se najčešće definiše sa izabranim profesorom, odnosno mentorom.

Tvrdi povez je moguće uraditi sa raznim dezenima platna, fontom i veličinom slova. Moguće je na korice utisnuti i logotip fakulteta. Korica može da bude u punom koloru. Takođe, ona mođe biti mat ili sjajna. Slova mogu biti srebrna ili zlatna. Tvrdi povez inače omogućuva povezivanje do 500 strana.

Šta ako nešto zaboravite?

Ukoliko nešto zaboravite da dodate ili ste uočili neku grešku pri kucanju, diplomske radove je moguće raskoričiti i ponovo ukoričiti. Neke knjigoveznice će vam ovu uslugu dodatno naplatiti dok neke neće. Nije da odmet raspitati se i oko ovoga prilikom odabira knjigoveznice.