Što su zubni implantati

Životni vijek danas raste i mijenja se tijekom godina, te vaši zubi ne traju uvijek cijeli život. Već stoljećima, stomatolozi istražuju različite načine kako se nositi s ovim problemom, te su vrlo rano uz pomoć drvenog seta (da, drveni!) , te porculana napravili lažne zube na više modernih rješenja pomoću akrilatnih proteza. Međutim, proteza može biti problematična za bolesnike zbog povećane proizvodnje sline, davljenja, i gubitka okusa. Osim ove nelagode, proteza često stvara probleme jer nije nekada na mjestu, i  naravno zbog nekvalitetnih proteza može doći do gingivitisa, te za pacijente to može biti jako neugodno.

Kvalitetni zubni implantati su jedna od najpopularnijih usluga i proizvoda u estetskoj stomatologiji. Oni su stalno priključeni na desni, te djeluju i služe kao zamjena za zube koji nedostaju. Jesu više kao proteza, ali se razlikuju po tome što su fiksni desni i nisu izmjenjivi osim uz pomoć stomatologa. Obično, su kvalitetni implantati izrađeni od titana, jedan od rijetkih metala koji odgovara ljudskom tijelu.

Ovi dobri dentalni implantati nude dugotrajan, mobilni, prirodni izgled kao rješenje problema u nedostatku zubi. Budući da su fiksnirani u čeljusti, oni funkcioniraju kao prirodni zubi i mogu pomoći pacijentima vratiti njihov osmjeh i pomoći im da zadrže osjećaj samopouzdanja.

Kako ovi zubni implantati rade?

Implantati radite čineći korištenje procesa oseointegracije, gdje su ljudske kosti pričvršćene osiguračima od titana. Titan implantat u obliku malog štapa je umetnut u kosti vilice, topped s abutement (obično vijak ili isječak) koji drži zamjenski zub na mjestu. Nakon što je implantat na mjestu, prirodni proces oseointegracije počinje, a titanov štap osigurača s čeljusti tijekom razdoblja od nekoliko mjeseci, ostavlja primatelja implantata s čvrstim temeljima na kojima će se stavljati lažni zub.

Kakav je proces za postavljanje implantata?

Prvi korak u procesu je rendgen ili CT usta kako bi se omogućilo vašem stomatologu da provjeri položaj svih zuba koji su prisutni, i debljinu pacijentove čeljusti. Nakon što je potvrđeno da ste pogodan kandidat za postupak, ugradnja implantata zahtijeva manje operacije koje se obično obavljaju pod lokalnom anestezijom sa sedativom, ili u rijetkim slučajevima, s općom anestezijom.

Kako se može saznati koji su zubni implantati pravi za određenog pacijenta?

Dentalni implantati su prikladni za većinu pacijenata, međutim postoji nekoliko slučajeva gdje se oni ipak ne preporučuju. Zdrave desni su bitne, a za kvalitetne implantate mora biti dovoljno mjesta u čeljusti i oni se sa svojom prisutnosti moraju uklopiti.
Mnogi stomatolozi neće staviti dobre implantate ako pacijent puši ili ima dijabetes ili pak onima koji su imali kemoterapiju u prošlosti, zapravo za njih ovi implantati ne mogu biti pogodni za liječenje. Međutim najbolje rješenje je da razgovarate sa zubarom i napravite početne procjene.  U mnogim klinikama danas mžete imati besplatnu konzultaciju o tome da li možete ugraditi korisne dentalne implantate, te napraviti prvi korak prema zdravlju, to jest prema ljepšem i zdravijem osmijehu.

Zubi su na neki način pokretač zdravlja i na njih treba paziti, a već ako ih i izgubimo potrebno je naći kvalitetnu zamjenu kao što su korisni implantati. Oni su danas dostupni  po različitim, ali ipak pristupačnim cijenama. Kada želimo ugraditi implantate moramo paziti na njihovu kvalitetu, a najbolje se o tome posavjetovati sa stomatologom koji će nakon pregleda znati koji su najbolji za vas, a i vaše zdravlje, te naravno ne smijem zaboraviti na ljepši osmijeh.

Važno je da se samo kvalificirani, akreditirani i dobro obučeni estetski zubari ili ortodonti provode postupke. Dentalni implantati se koriste oko više od tri desetljeća. Broj kvalificiranih stomatologa koji obavljaju djelatnost je još uvijek niska, ali kroz nekoliko godina, sve više i više stomatologa prolaze postdiplomske tečajeve i treninge, kako bi mogli vrlo dobro provesti postupak. Uzmite također u obzir da zubari s poslijediplomskim stupnjevima su jedini kvalificirani za obavljanje postupka.

Ovih dana, također se postavljanje dobrih implantata smatra kao učinkovita strategija u stomatologiji. U mnogim slučajevima, implantat se koristi za pojednostavljenje ili  kako bi se pojednostavile bilo ortodontske terapije, smanjila učestalost liječenja i otklanjanje ovisnosti o ortodontskim aparatima i njihovom podešavanju. Kada postoji potreba za zamjenom zuba, preporučaju se stmatolozi, koji onda preporučaju kvalitetne implantate.

Jeste li spremni da imati ili ugraditi dobre dentalne implantate? Ako niste sigurni u svoj osmijeh zbog vaših zuba, ili ako je vam vaša proteza ne dopušta da žvačete, govorite normalno, a zbog osmijeha vam nije udobno, vrijeme je da potražite estetske stomatologe koji su licencirani i osposobljeni za obavljanje procedure za ugradnju implantata.