Stonoteniski trening – Napredovanje u ovoj sjajnoj igri

Ping pong je vrlo zanimljiva igra i što je najbolje od svega laka je tako da skoro svako može da je igra. Ali upravo zbog toga što je lakši za igru mnogi smatraju da nije potreban odgovarajući trening. To je u redu ukoliko želite samo da se zabavljate prebacujući lopticu preko mrežice ali ukoliko želite ozbiljnije da igrate onda je potreban trening.

Ovo su neke važne stvari koje treba razmotriti kada je u pitanju trening stonog tenisa:

1. Učestalost – učestalost treninga stonog tenisa isključivo zavisi od vas – od toga šta su vaši ciljevi, kakav vam je budžet, raspored,  koliko možete da se posvetite itd. Ukoliko želite da unapredite svoju igru onda morate minimum jedan trening nedeljno i jedna igra stonog tenisa nedeljno. Učenje na treningu je beskorisno ukoliko ne vežbate ono što ste naučili.

2. Dužina trajanja treninga –koliko dugo će trajati jedan trening je još jedna stvar o kojoj treba voditi računa. Preporučljivo je da trening traje sat do sat i trideset minuta kao i kod drugih sportova. Ukoliko trenirate više od toga onda,  koncentracija može drastično da opadne i da dovede do toga da se umorite od tog sporta umesto da ga volite.

3. Stil treninga – tip treninga zavisi od toga kakav je vaš nivo igre stonog tenisa. Ako ste početnik, onda bi trebali da imate dobru osnovu u tehnici udaranja loptice. To zvuči kao stvar koja se podrazumeva ali to je osnova stonog tenisa i mnogi amateri propuštaju ovaj segment. Na treningu bi trebalo da se uče raznovrsne tehnike što će dovesti do toga da plasirate lopticu baš tamo gde želite.

Kada ste savladavi osnovne tehnike onda ste spremni da radite na najvažnijim udarcima u stonom tenisu kao što su: bekend povratni udarac, forhend povratni udarac, forhend napad, bekend napad, serva i vraćanje serve. Bez ovoga ne možete da očekujete da pređete na sledeći nivo treninga.

U trening mogu da se uključe takođe i neke zabavne stvari i udarci kao što su: lobovanje, smeč, tzv. forhend loop i bekend loop. Kada ih savladate onda možete da miksujete te udarce kako bi stoni tenis učinili atraktivnijom.

Ukoliko vas zanima samo stoni tenis rekreacija onda vam možda treninzi neće biti potrebni ali ukoliko želite malo ozbiljnije da se pozabavite sa ovim sportom onda gore navedeni elementi moraju biti obavezni u vašem treningu.