Sve što je potrebno da znate o izbeljivanju zuba

Lep osmeh je svakome važan, a beli zubi su jedan od osnovnih preduslova lepog osmeha. Zato je poslednjih godina interesovanje za izbeljivanje zuba sve veće, a ova procedura je postala stvar sa kojom se svakodnevno susrećemo. Beljenje zuba se može vršiti u stomatološkoj ordinaciji ili u svom domu. Zbog velike popularnosti ove kozmetičke procedure, odlučili smo da vas malo uvedemo u svet izbeljivanja zuba.

Korisno je napomentuti da izbeljivanje zuba ne traje doživotno. Koliko će dugo vaši zubi ostati blistavi zavisi od nekoliko faktora: načina izbeljivanja zuba, vaših navika kada je oralna higijena u pitanju i naravno od vaših životnih navika. Recimo ako ste strastveni pušač, efekat izbeljivanja zuba će trajati znatno kraće. Dobra stvar je što izbeljivanje ne oštećuje vaše zube ili desni i neće dovesti do strukturnih promena zubnog tkiva, tako da se ovaj proces može ponavljati po potrebi.

Zašto zubi tamne?

Spoljni deo zuba (deo koji vidimo) je zubna gleđ. Osnovna boja zubne gleđi je bela, ali pošto je zubna gleđ takođe i providna, boja gleđi zavisi i od strukture koja se nalazi ispod nje, a to je dentin. Normalna boja dentila je žuta, ali kako starimo boja dentila postaje tamnija, tačnije braon-žuta. Takođe, pošto se nalazi u neposrednoj blizini zubnog živca, dentin upija razne materije iz živca koje utiču na tamnjenje dentina. Dakle, boja koju mi vidimo nije samo boja zubne gleđi (koja postaje mutnija kako starimo), već i dentin utiče na boju zuba (koji postaje sve tamniji kako starimo). Zato pranje zuba često nije dovoljno, jer jednostavno ne možemo da otklonimo obojenost unutrašnje strukture zuba.

Mnogo decenija unazad se pokušavalo sa izbeljivanjem zuba. Estetskih rezultata je ponekad i bilo, ali uslovi bezbednosti i zdravlja pacijenta nisu ispunjeni do pre dvadesetak godina. Previše agresivne supstance koje su korišćene, dovodile su do opekotina u usnoj duplji, pre svega desni ili trovanja pacijenata, ali danas su ove supstance zamenjene sasvim bezbednim rastvorom. Otkriveno je da se sa 10% karbamid peroskida, zubi mogu veoma efikasno izbeliti, čak i više nego što je potrebno, a negativnih efekata nema. Američka dentalna asocijacija (ADA), izjavila je da je izbeljivanje zuba u potpunosti bezbedno i efikasno ako se vrši u konsultaciji sa stomatologom ili pod stručnim nadzorom stomatologa, uz korišćenje odobrenih preparata i na propisan način. Na zapadu se 8 od 10 stomatologa, između ostalog bavi i estetskim tretmanom izbeljivanja zuba.

Procedura izbeljivanja zuba

Izbeljivanje zuba je jako popularno u celom svetu. Budite sigurni da se skoro sve javne ličnosti širom sveta, koje zavode svojim savršenim osmesima, redovno podvrgavaju kozmetičkim stomatološkim intervencijama, a najčešće izbeljivanju zuba.

Pre izbeljivanja zuba potrebno je pobrinuti se za probleme kao što su: karijes (obavezno popraviti sve zube koji su kvarni), upala i povlačenje desni (lečenje desni) i prisustvo mekih i čvrstih zubnh naslaga (skidanje kamenca i peskiranje zuba).

Načini izbeljivanja zuba su razni i što je najvažnije mogu se kombinovati. Izbeljivanje zuba u ordinaciji se vrši uz pomoć izbeljivača visoke koncentracije (koji se aktivira laserskim zrakom), u strogo kontrolisanim uslovima. Ova procedura traje kratko i do željenog efekta se dolazi jako brzo. Tako da će sutradan verovatno svi primetiti da ste izbelili zube. U težim slučajevima potrebno je ponoviti proceduru. Što se tiče izbeljivanja u kućnim uslovima, njegova glavna prednost u odnosu na lasersko beljenje je cena. Postupak počinje tako što vam u stomatološkoj ordinaciji izrađuju “navlaku” za zube, koja se puni gelom i nosi prema dogovoru sa stomatologom, uglavnom noću. Ova metoda je savršeno bezbedna jer se koristi gel za izbeljivanje manje koncentracije, koji neće oštetiti vaše meko tkivo. Glavna mana ove metode je što traje znatno duže od laserskog izbeljivanja zuba, a dok traje obavezna je potpuna apstinencija od duvana i konzumiranja namirnica koje boje zube. Tako da se morate suzdržati od čokolade, kafe, čaja, crnog vina…  Kao što smo rekli, metode se mogu kombinovati, pa je ova metoda dobra za održavanje rezultata laserskog izbeljivanja zuba.

lasersko-izbeljivanje-zuba

Šta se ne može postići izbeljivanjem zuba i koje su neželjene posledice izbeljivanja zuba?

Beljenje zuba nije svemoguće i postoje neki problemi koji ne mogu biti rešeni izbeljivanjem zuba. Izbeljivanje zuba nema uticaj na crne i braon prebojenosti kojima je uzrok karijes. Ista stvar je i sa prebojenostima koje su posledica starih amalgamskih plombi. Ovo je uglavno rešivo zamenom plombe savremenom belom plombom, ali se ponekad oksidi metala uvuku jako duboko u tkivo da nastaje trajna prebojenost. Postoje još neke specifične situacije kada izbeljivanje neće pomoći, i o tome je najbolje konsultovati se sa stomatologom. Izbeljivanje zuba koji su potamneli nakon vađenja zubnog živca je moguće, i to je već postala rutinska procedura.

Povećana osetljivost zuba na toplo i hladno je jedina neželjena posledica izbeljivanja zuba. Ona se javlja kod oko 50% pacijenata. Ukoliko do ovog dođe, preporučuje se da se „navlaka“ za zube koristi svako drugo veče, umesto svako veče ili da se smanji koncentracija gela za izbeljivanje. Postoje i preparati koji se koriste za tretiranje zuba radi smanjenja osetljivosti. Veoma je bitno shvatiti da su ove neželjene posledice privremene, i da ne postoji slučaj kada su se ove neprijatnosti zadržale.