Sve što treba da znate pre nego što podignete plastenik

Ukoliko želite domaću, organsku, zdravu hranu tokom cele godine, a pritom mislite da imate i uslove za ovako nešto, podizanje plastenika se čini kao sasvim odgovarajuća i logična opcija. Ipak, pre nego što započnete potrebne radove, neophodno je da sagledate sve troškove i da povedete računa o pripremi površine na kojoj će plastenik biti, dovođenju vode i struje, a ukoliko je vaš posed veliki, biće neophodno i da izgradite trafostanicu, kupite agregat i postavite tvrdu podlogu.

Zvuči kao mnogo posla, zato što i jeste! Upravo iz tog razloga vam u nastavku teksta otkrivamo šta je sve potrebno da znate pre nego što se upustite u ovu „građevinsku“ avanturu kako biste shvatili kako izgleda celokupan proces.

Veličina poseda

Veličina poseda nije presudna za postavljanje plastenika jer čak i mali posedi mogu dobro da „podnesu“ ovu „građevinu“. Ukoliko i sami imate malo dvorište ili baštu, a želite da uzgajate povrće, plastenici su odlično rešenje jer se, recimo, četvoročlana porodica može izdržavati od prihoda koje donosi plastenik od 2500 kvadratnih metara. Plastenik će značajno uvećati vašu proizvodnju, a uz to će vam omogućiti da uvek imate sveže namirnice bez obzira na to kakvi su vremenski uslovi „spolja“.

Troškovi

Koliko će vas koštati postavljanje plastenika? Pa, cena zavisi od mnogo faktora, a troškovi obuhvataju nivelaciju terena, dovođenje vode i struje, dok će veliki plastenici „zahtevati“ i izgradnju trafostanice, kupovinu agregata i postavljanje tvrde podloge kako bi šleperi sa opremom mogli da dođu do vaše parcele. Tu su i troškovi premeravanja i bušenja rupa za stope betonskih radova.

Tip konstrukcije, vrsta folije za plastenike, stepen automatizacije i sva dodatna oprema takođe utiču na cenu. Kada je reč o konstrukciji, bitno je odrediti širinu, visinu, udaljenost stubova. Cena folije za plastenik pak zavisi od toga da li je folija dupla na naduvavanje ili jednoslojna. Stepen automatizacije se odnosi na to da li će se krov ili bočne strane automatski otvarati i da li je potrebno naduvavanje plastenika kod duplih folija. Dakle, sve ovo određuje konačni trošak.

Osposobljavanje plastenika

Kada je reč o osposobljavanju plastenika, ovde treba voditi računa o dodatnoj opremi i mehanizaciji, alatima i priboru, a troškovi postoje i kod repromaterijala za početak proizvodnje kao i za radnu snagu. Celokupan projekat postavljanja plastenika se završava onog trenutka kada se u plasteniku poseju biljne vrste koje želite da uzgajate.

Za rad plastenika je bitno provetravanje, a najbolje je da ono bude krovno. Krovovi će se potom automatski otvarati zahvaljujući informacijama koje daje meteorološka stanica na samom krovu zaslužna za beleženje vlažnosti i temperature u plasteniku.

Zagrevanje plastenika

Grejanje plastenika će zavisiti od toga u koje vreme proizvodite svoje namirnice, kao i od same vrste biljaka koje ste posejali. Grejanje se pokreće kada proizvodnja počinje u januaru ili februaru i kada na primer gajite paradajz, papriku ili krastavac kojima prija toplo vreme, a dogrevanje se vrši kada proizvodnja počinje u martu.

Grejanje se postiže tako što se postavlja mreža plastičnih ili metalnih cevi kroz koje prolazi vrela voda, a kada je reč o dogrevanju, ono funkcioniše zahvaljujući kaloriferima ili termogenima. Kao energenti se koriste biomasa, drva, ugalj, gas ili nafta.