Sve što treba znati o zubnim imlantima

Imate probleme sa zubima? Staromodne zubne proteze nisu uspele da reše vaše probleme? U ovom tekstu ćemo pokušati da sa vama podelimo sve najbitnije informacije koje biste morali da znate pre nego što se konsultujete sa vašim stomatologom oko ugradnje zubnih implanata.

 

Zubni implanti su napravljeni od titanijuma i čine šraf koji će vam u stomatološkoj ordinaciji ugraditi u viličnu kost kao zamenu za koren zuba koji ste izgubili. Titanijum je odličan jer nije toksičan i postoji mala mogućnost od odbacivanja implanta. Nakon kratkog vremena će se zubni implant u potpunosti srasti sa vašim koštanim delom vilice i omogućiti vam da da žvaćete i govorite baš kao kada ste imali zdrave zube.

Kako zapravo dolazi do potrebe za zubnim implantom? Kada neki zub oboli i kada mora da se izvadi definitivno, u nedostatku korena zuba, ta kost koja je držala zub počinje lagano da se kruni i nestaje. Taj proces se stručno naziva resorpcija kosti. Posledice resorpcije zuba su: gubitak potpore usana, deformacija lica, izražene bore oko usta i mnoge druge.

zubni implanti nakon ugradnje

Kada dođe do gubitka zuba i vađenja korena, „na scenu“ stupa zubni implant koji spašava situaciju. Ugradnja zubnih implanta dovodi do skoro identične biološke veze kosti i implanta kao što je prethodno bila sa zdravim zubom. Ta veza će vam omogućiti normalno funkcionisanje za kojim ste žudeli od kada ste izgubili zub. Nestaće bolovi i nesigurnost koju ste imali pri žvakanju i govoru.

Kao što smo gore spomenuli, pošto su izgrađeni od titanijuma koji je biokompatibilan materijal, uspešnost ugradnje zubnih implanata se procenjuje na čak 95%. Uz njih ćete vaš problem rešiti trajno i pritom nećete biti primorani na neke dodatne popravke i prilagođavanje kao što bi to slučaj bio sa zubnim protezama.

Kada vam nedostaje jedan zub, ranije biste ugradili staromodni most koji se ugrađuje tako što se cementira na obrađenim zdravim zubima ili izradom keramičke krunice. U slučaju mosta problem je to što on ne može nadoknaditi koren i tada dolazi do topljenja i nestajanje kosti koja je veoma neprijatna i po vaše zdravlje  i po vaš izgled ,a time i samopouzdanje. Sigurni smo da ne želite da se borite i sa ostacima hrane koji se skupljaju ispod mosta i predstavljaju pravo leglo zaraze.

Koje su to sve prednosti zubnog implanta nad drugim metodama zamene zuba?

  • Implanti vam stvaraju prirodan osećaj
  • Lepše i prirodnije izgledate
  • Ne morate brusiti zdrave zube
  • Ne postoji mogućnost dobijanja karijesa
  • Očuvaćete kost
  • Moćićete normalno i lakše da održavate oralnu higijenu

Koje su vaše mogućnosti kada vam više zuba nedostaje?

Možete uraditi klasičan most kao u prethodnom slučaju, ugraditi parcijalnu pokretnu protezu ili staviti zubne implante. Situaciju sa mostom smo već pojasnili. Što se tiče parcijalne proteze problem je to što može ubrzati gubitak vilične kosti i što metalne kukice koje služe da stabilizuju protezu vrše izuzetan pritisak na okolne zdrave zube. Mogu vam i ispadati iz ležišta i vremenom postati nesigurne. Zubni implanti kao i u prethodnom slučaju ne mogu naštetiti zdravlju vaših zuba i predstavljaju sigurno, dugotrajno i pouzdano rešenje.

zubni implanti - ilustracija

U situaciji kada ste sve zube izgubili opet je najsigurnije rešenje ugradnja zubnih implanata, jer su totalne proteze koje su ranije bile jedino rešenje nekonforne, žuljaju, ne mogu vam omogućiti u potpunosti prirodan izgled zuba i podstiću gubitak vilične kosti kao što smo već opisali.

U slučajevima kada nemate više dovoljno kosti u koju se može ugraditi implant zuba, tada se ugrađuju implanti u one delove u kojima je to moguće i na njih se ugrađuju kuglice koje će činiti potporu za držanje postojeće proteze. Dakle, u ovakvim slučajevima ipak dobijate protezu koja se vadi, ali ona ne može da spadne prilikom žvakanja i smejanja. Još jedan od pluseva korišćenja zubnih implanata u ovom slučaju jeste što je nepce mnogo manje nego kada stavljate klasičnu protezu.

Nadamo se da smo vam bar malo olakšali odluku šta da učiniti kada imate jedan od ovakvih problema sa zubima. Ovo je samo deo beneficija koje vam može doneti zubni implant, a o više detalja se možete raspitati lično u nekoj od pouzdanih stomatoloških ordinacija.