Tajna formula efikasnog učenja

Koliko ste puta poželeli da otkrijete tajnu formulu brzog i efikasnog učenja? Koliko vremena biste uštedeli i posvetili se drugim aktivnostima? Svi znamo da kvalitetno učenje zahteva puno energije, ličnog angažovanja i posvećenosti, ali kako biste sebi olakšali i usmerili svoje vreme na stvari koje malo više volite, dobro je držati se određenih pravila koja u većini slučajeva daju pozitivne rezultate u efikasnijem savladavanju gradiva.

1.Priprema 

Napravite plan, nešto kao svoj dnevni raspored učenja. Najbolje poznajete sebe i period dana kada vam je koncentracija na najvišem nivou. Recimo ako ste jutarnja osoba, najbolje je da sa učenjem krenete posle prve kafe i kvalitetnog doručka. Neka vaš plan rada/učenja bude vremenski koncipiran, kako bi se vaš mozak pripremio za predstojeće u smislu sortiranja i slaganja informacija. Takođe, na ovaj način ćete postati odgovorniji i dosledni.

ucenje3

Primer kvalitetnog plana:

 • Napravite raspored dnevnih aktivnosti, isplanirajte period za učenje, odmor i razonodu.
 • Učite svakog dana u planiranom period dana.
 • Definišite plan učenja: gde ćete da učite, šta ćete da učite i kojim redosledom.
 • Najbolje je da učite za stolom jer održava budnost, krevet nije mesto za rad.
 • Pored sebe držite samo predmete neophodne za učenje.
 • Telefon, ukoliko je moguće, isključite. Odvlači pažnju i narušava vam koncentracijju.
 • Obezbedite što “mirnije” uslove za učenje, bez buke, galame i telefonskih poziva.
 • Ne menjajte radni prostor. na taj način ćete ozbiljnije shvatiti učenje i bićete produktivniji.
 • Odabrani radni prostor treba biti dobro osvetljen i provetren.
 • Počnite danas!
 1. Redovan odlazak na predavanja i aktivno učestvovanje

Slušajte dobro šta se priča na času, bilo da profesor predaje ili ispituje. Aktivno učestvovanje na predavanjima i slušanje na ispitivanjiima će vam učenje prilično olakšati, jer ćete dobar deo zapamtiti i stvoriti dobru podlogu za dalje učenje i savladavanje gradiva.

 1. Vodite beleške na predavanjima

Pravite beleške, razmišljajući o onome o čemu profesor govori. Takođe, beleške vodite i kod kuće, koristite boje, slike, asocijacije, prostor, maštu. Dobro organizovane i sređene beleške će vam olakšati učenje, focus će vam biti na najbitnijim pojmovima, pomoćiće vam da organizujete misli i pojednostaviće vam sadržaj koji učite. Ponavljanje kroz beleške, takođe će biti lakše, kvalitetnije i efikasnije.

 1. Pročitajte novu lekciju posle predavanja

ucenje2

Kod kuće pročitajte novu lekciju iz knjige istog dana kada je predavana, bez opterećenja da je naučite, uporedite je sa vašim beleškama sa časa i dopunite svoje beleške. Često je pametno napraviti svoju unikatnu skriptu, nešto kao miks beleški sa predavanja i pojmova iz knjige koji nisu obrađeni detaljno na predavanju.

 1. Najlakše ostavite za kraj

Dok ste sveži i odmorni, posvetite se težem gradivu ili oblasti koja vas najmanje zanima, ali je značajna za ispit. Ne učite slične nastavne predmete jedan za drugim kako ne bi došlo do mešanja informacija i činjenica.

 1. Učenje s razumevanjem

Obavezno razjasnite sve termine i činjenice koje ne razumete. Nemojte učiti napamet ono što ne razumete.

 1. Koristite tehnike pamćenja.

Za lakše učenje i savladavanje obimnijeg gradiva, koristite razne tehnike pamćenja: asocijacije, vizualizacije, akronime, crtanje mentalnih mapa. Na taj način ćete se, kada budete ponavljali gradivo, samo letimičnim pogledom preko njih, setiti svih stvari koje ste učili. Fotografsko pamćenje se kod mnogih takođe pokazalo kao vrlo efikasno.

 1. Naučeno redovno ponavljajte.

Vrlo važna aktivnost u procesu učenja jeste obnavljanje pređenog gradiva. Većina ljudi zaboravi 70-80% informacija već posle jednog dana. Da biste to sprečili, treba da organizujete pravovremeno ponavljanje materije. Najbolje je da prvo ponavljanje bude 24 sata posle učenja i da traje do 10 minuta. Kada počinjete da učite novu lekciju, preslišajte se prethodne, pa krenite sa novom. Drugo ponavljanje se preporučuje posle tri do četiri dana nakon učenja, sledeće nakon nedelju dana. Zatim sledi ponavljanje posle 30 dana. Za veće i obimnije predmete, čija priprema traje duže, dobro je izvršiti još jedno ponavljanje nakon 5,6 meseci. Posle ovoga ćete memorisati vaše znanje za stalno.

 1. Učite postepeno, u intervalima.

Naučna istraživanja pokazuju da se najbolje uči u intervalima od 45 do 60 minuta. Nakon tog vremena, najpametnije je da napravite kratku pauzu od 10 do 15 minuta i promenite aktivnost. Potom nastavljate tamo gde ste stali.

 1. Učite iz više izvora

Nema boljeg znanja od onog, stečenog kroz kombinovanje različitih izvora. Ukoliko imate mogućnosti, o istim pojmovima, stvarima pročitajte iz vise različitih izvora (enciklopedije mogu biti vrlo korisne i naravno Internet). Na taj način ćete bolje razumeti naučeno i moćićete bez problema da se upustite u dublju konverzaciju sa profesorom na ispitu. Visoka ocena vam se smeši.

Ukoliko se pak nađete u situaciji da niste stigli da naučite celokupno gradivo, a ispit vam je bitan i ne želite da rizikujete, jedna od ne tako omiljenih metoda kojim pribegavaju student, ali svakako delotvorna jeste korišćenje bubica za prepisivanje.