Tardi d.o.o. – povijest jednog fenomena

Tvrtka Tardi d.o.o. posluje od 1994. godine i bavi se profesionalnim opremanjem i održavanjem sanitarnih prostora, proizvodnjom proizvoda od papira te distribucijom proizvoda od papira u maloprodaji i ugostiteljstvu. Centrala tvrtke nalazi se u vlastitom poslovnom prostoru u Zagrebu, Kamenarka 33. Tvrtka svoju djelatnost obavlja putem organizirane mreže 14 vlastitih distribucijskih centara u Hrvatskoj. Tardi distribucijski centri su: Zagreb, Varaždin, Osijek, Gračac, Pula, Rijeka, Lošinj, Crikvenica, Rab, Hvar, Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik. Tvrtka raspolaže s preko 20 dostavnih vozila od kojih svaki dnevno obavi i 30-ak dostava. Kako bi bili u mogućnosti na vrijeme udovoljiti zahtjevima tržišta tvrtka ima vlastito centralno skladište kapaciteta preko 1000 paletnih mjesta.

U prostorima gdje je potrebna pojačana higijena tvrtka se bavi distribucijom profesionalnih sredstava za čišćenje i dezinfekciju kao i distribucijom pomagala za čišćenje svih vrsta površina. Isto tako za kuhinjske prostorije tvrtka vrši distribuciju proizvoda za pranje suđa te dezinfekciju kuhinjskih površina. Svi proizvodi koje distribuira tvrtka TARDI ekološki su prihvatljivi a tvrtka je svoju ponudu kompletirala na način da kupci sve što trebaju za održavanje higijene mogu naći na jednom mjestu.

Ovakvim pristupom tvrtka je osigurala poziciju vodećeg distributera na tržištu higijensko-sanitarnih proizvoda. Više od 8000 hrvatskih poduzeća, banki, zdravstvenih ustanova, hotela su aktivni kupci Tardi proizvoda.

Iako je svaka uspješna poslovna priča specifična, ona tvrtke Tardi ide i korak dalje. Kad su od studentskog pothvata napravili najjaču tvrtku u distribuciji higijenskih potrepština, vlasnici Alen Krajačić i Krunoslav Kišak okrenuli su se proizvodnji salveta i toaletnog papira. Srednjoškolski prijatelji Alen Krajačić i Krunoslav Kišak još su na početku fakulteta odlučili pokrenuti vlastiti posao. Ideju o higijenskim proizvodima – držačima za papirnate ručnike i tekuće sapune – dobili su od poznanika iz inozemstva još 1994. godine.

Dvojica prijatelja Alen Krajačić i Krunoslav Kišak dječački su maštali o boljem životu, ali vrijeme maštanja nije bilo povoljno, jer je rat utjecao na  svakog građanina. Obojica iz radničkih obitelji, studenti koji su morali paziti na svaku kunu, trebali su skupiti 29 tisuća ondašnjih maraka za pokretanje posla. Novac su posuđivali od rođaka, molili roditelje da prodaju dionice koje su imali, tražili na sve strane. Nisu imali ni auto pa kada bi s Talijanima ili Slovencima odlazili na prve sastanke rentali bi škodu koja bi “zakuhala” na putu. U Italiji su pronašli dobavljače, naručili robu, posudili odijela. Hlače izglačane na crtu, nespretno zavezana kravata i košulja na koju bi danas vrisnuo svaki modni kritičar, bili su njihov prvi poslovni ‘outfit’ s kojim su počeli ostvarivati svoj poslovni san na zagrebačkim ulicama.

Šesnaest godina od početka poslovanja osim toaletnog papira i toaletnih ručnika pod svojim logom imaju i hotelsku kozmetiku, salvete, tekući sapun, sredstva i strojeve za čišćenje i osvježivače prostora. Kriznu 2009. zaključili su sa 86 milijuna kuna prometa. Ove će godine zaposliti barem još petnaest ljudi, a prosječna plaća njihovih radnika je 5000 kuna. Posluju i na slovenskom, bugarskom, crnogorskom i bosanskom tržištu.

Tek četvrtu godinu poslovanja priuštili su si automobil, a sad kad ugovaraju poslove u milijunima eura ostali su isti kao i 1994. Ipak, Alen Krajačić i Krunoslav Kišak više ne razmišljaju o novcu. Riješili su egzistencijalna pitanja, oženili se, postali očevi, proputovali svijet. Nikad nisu pomišljali odustati od ideje za koju su zagrizli kao studenti, a kao vlasnici uspješne tvrtke bez skandala i afera, postali su kao ‘pošteni poduzetnici’ brend sami za sebe.