Toaletni papir – od prapovijesti do Olala

Od početka postojanja čovječanstva postojao je način na koji su ljudi čistili pojedine dijelove tijela nakon ”čina” u kupaonici, ili ako baš tako želite, u prirodi.

U početku se umjesto toaletnog papira upotrebljavala trava, zatim ovčja vuna, školj, snijeg, mahovina, da bi kasnije, zahvaljujući novinama tiskani materijal preuzeo funkciju ”čišćenja”.

Drevni su Grci koristili smjesu gline i kamena, dok su Rimljani upotrebljavali spužvu i slanu vodu. No, pravi toaletni papir, onakav kakvim ga znamo danas nastao je prije 150 godina u Sjedinjenim Američkim Državama, piše BBC. Prvi proizvodi bili su dizajnirani samo za čišćenje, a njihova su vlakna bila jednaka onima maramica iz kutije. Ovaj je izum prvi plasirao 1957. godine poduzetnik Joseph Gayetty koji je tvrdio kako njegov papir sprječava nastanak hemoroida.

Prava je pomamna nastala u trenutku kada su braća Clarence i E. Irvin Scott popularizirali toaletni papir u roli. To je pak, tada, bio bajan i neprocjenjiv izum, a brend Scott poharao je SAD. No, pokušaj veće promocije i kupovine ovog proizvoda propao je, jer su se Amerikanci sramili kupovati toaletni papir sve do početka 20. stoljeća. Kasnije se tvrtka Hobreg Paper dosjetila novog pakiranja, te je omiljeni nam papir obložila sa slikom prekrasne žene, što je pak potaklo javnost na veću kupnju.
Danas se u Sjedinjenim Državama potroši više od 6 milijardi toaletnih rola, što je pak najveća brojka na svijetu korištenja papira.

U Japanu već dugi niz godina niče unosan biznis, proizvodnja WC školjki koje u sebi imaju ugrađene potrebne elemente koji vam nakon nužde operu međunožje, dok se u Indiji još uvijek koriste pipa i lavor.

Za one kojima nije svejedno kako se odnose prema svom tijelu, pogotovo onom zaduženom za veliku nuždu ovo će biti izvrsna vijest. Nakon godina ponude raznih WC papira za koje se nije znala zemlja porijekla, pisalo je da je troslojni, a onda biste se sa tankim istrgnutim komadićem papira pitali što biste s tim trebali činiti, konačno dobivamo pravi, pouzdani, kvalitetan hrvatski wc papir.

Netko bi mogao smatrati smiješnim toliku fascinaciju jednom od bioloških potreba, ali kako starimo činjenica je da postajemo komotniji. Tom logikom, kada uzimamo wc papir više ne hvatamo prvi na polici. Promišljamo, dvoslojni, troslojni, mirišljavi. Toliko izbora, toliko malo vremena. U vrijeme recesije, kad su i najnužnije stvari postale luksuz, počinjemo razmišljati o svakoj potrošenoj kuni.

Upravo je zato projekt hrvatskog proizvođača sanitarne opreme tvrtke Tardi d.o.o. dobrodošla novost. Ova tvrtka se potrudila osmisliti proizvod koji će svojom kvalitetom i modernim dizajnom kakav još nije viđen na policama i kvalitetom proizvoda uspješno konkurirati stranim proizvođačima WC papira. Postignut je realan omjer cijene i kvalitete te se uskoro u hrvatskim trgovinama nudi WC papir hrvatskog proizvođača, naprednog i upečatljivog dizajna, visoke kvalitete. Novi WC papir na hrvatskom tržištu Olala – hrvatsko, a svjetsko!