Top 10 destinacija za savršeno jesenje putovanje

Bilo da ste za turističku ekspediciju sa društvom i smeštaj u centru grada ili ipak za romantičan beg iz svakodnevnice sa voljenom osobom u luksuznom apartmanu, ovih 10 ideja će vam sigurno pomoći da donesete pravu odluku o odabiru destinacije.

  1. Španija

Španija sa toliko prelepih gradova kao što su Barselona, Madrid, Sevilja, Valensija i egzotičnih rajskih plaža predstavlja jednu od najpoželjnijih destinacija u Evropi. Bogata kulturno-istorijskim nasleđem, arhitekturom, muzejima, galerijama, vinarijama, shopping centrima može zadovoljiti i one najzahtevnije turiste. Tokom leta plaže u Španiji su pune hedonizma i egzotike koju kada okusite pomislite da: Raj ipak postoji!

  1. Francuska

Samo ćemo reći Pariz: Ajfelova kula, Notr Dam, Trijumfalna kapija, Versajski dvorac, Jelisejska polja, Diznilend, Sakre ker, Monmartr, trg Konkord, Muzej Orsej, park Tiljerije, Luksemburški park, Centar Žorž Pompidu, Mulen Ruž , Latinski kvart u Parizu, Palata invalida, Site na Seni, dvorac Sen Šapel i mnoge druge znamenitosti. Zatim Azurna obala: Kan, Nica, San Trome, Marsej, u blizini klisura Berdon. Toliko znamenitosti, kulture i umetnosti na i ne baš tako malom prostoru jedne kulturno-istorijski bogate države.

  1. Italija

Za obilazak svih lepih i turistički značajnih gradova po našoj slobondoj proceni neophodno je najmanje mesec dana i to bez prevelikog zadržavanja! A svaki grad za sebe, ima svoju istoriju, glavne znamenitosti i kuriozitete. Rim, Milano, Venecija turistički najposećeniji gradovi Italije. Zatim Torino, Bolonja, Đenova, Napulj i prelepa Sicilija zanimljiva 365 dana u godini! Ukoliko vas posluži vreme, a odsednte u nekom gradiću blizu mora, počastite se jednim dobrim kupanjem te svečano i zadovoljno zatvorite kupališnu sezonu za ovu godinu!

  1. Portugal

Na istoku i severu se graniči sa Španijom dok na zapadu i jugu izlazi na Atlantski okean. Istražite Belemski toranj i Jeronimitski samostan pod zaštitom UNESCO-a. Najznačajnija i najpoznatija turistička destinacija u Portugalu je ujedno i najzapadnija tačka Starog kontinenta, a to je rt  Kabo da Roka sa najlepšim pogledom sa istoimenog svetionika. Portugal bogat svetionicima, palatama, zamkovima, spomenicima, manastirima i drugim kulturno-istorijskim znamenitostima predstavlja jedan sasvim nov i za naše turiste ne toliko poznat svet.

  1. Turska

Pored Istanbula i njegovih dobro poznatih turističkih znamenitosti kao što su: Aja Sofija, Sultan Ahmedova Dzamija, Bosfor, Palata Topkapi, Kapali čaršija, trg Taksim, Cisterna Bazilika, Palata Dolmabahče, Kula Galata i Zlatni Rog, Turska ima još dosta zanimljivih turističkig gradova. Jedan od njih je turističko mesto Kapadokija. U Kapadokiji se nalazi jedan od najpoznatijih i najvećih podzemnih gradova Kajmakli. Potiče iz doba Hetita a vekovima je služio kao utočište hrišćanima koji su bežali od verskih progona.

  1. Hrvatska

Prirodne lepote i atrakcije kao što su nacionalni parkovi, parkovi prirode, modro more, duge peščane i stenovite plaže, očaravajuće planine, ravnice i špilje čine raznoliku i bogatu ponudu Hrvatske.  Akvarijum u Puli, romantična šetnja u Rovinju, poseta Brijunima, izlet na ostrvu Raba, Jama Baredine, Krka, Mljet, očaravajuća lepota geovrta Lopar, čarobna Plitvička jezera samo su neke od bogate prirodne ponude Hrvatske. https://goo.gl/maps/2wd7mxwAUtpZUaHx8

  1. Rusija (Moskva)

Moska može biti savršen izbor za parove koji žele da uživaju u znamenitostima, dobroj hrani i gostoprimstvu Rusa! Ukoliko planirate put u Moskvu nemojte propustiti da posetite neke od ovih znamenitosti: Moskovski Kremlj, Crveni trg, Hram Vasilija Blaženog, Lenjinov mauzolej, Boljšoj teatar, Park Gorki, najpoznatiji trgovinski centar GUM, Palata oružja, Tretjakovska galerija, Državni istorijski muzej.

  1. Egipat

Sve veći broj naših turista svoje letovanje provede upravo u Egiptu! Ukoliko želite da produžite letnju sezonu kasnim odlaskom na more ovo je definitivno najbolja opcija.  Pored divnog mora, besprekornih plaža i savršenih all inclusive hotela, Egipat ima neverovatnu istoriju i znamenitosti: Velike piramide, Velika sfinga u Fizi, Abu Simbel lokalitet na levoj obali Nila, Grobnica Karnak, Dolina kraljeva, Egipatski muzej u Kairu, Hram u Luksoru, ostrvo File, Veliko drevno groblje u Egiptu Sakara, Kefrenova piramida, pravoslavni manastir Svete Katarine, Hram Hatšepsut i mnoge druge važne znamenitosti. Danas se postavlja pitanje o mogućnosti posete ovih lokaliteta, najvažnije je ići uz pratnju turističkog vodiča na mesta koja turisti često posećuju.

  1. Holandija (Amsterdam)

U Amsterdamu ima više kanala nego u Veneciji. Poznat je po liberalnom stavu o seksu i drogi. Druga asocijacija na Amsterdam bi defnitivno bio bicikl, a potom i kiša. Bez obzira na loše vreme u Amsterdamu se nalazi vise umetničkih dela nego što ima stanovnika. Neke od znamenosti Amsterdama su: Kuća Ane Frank, Rajksmuzej u Amsterdamu, Muzej Van Goga, Vondelpark, Hajneken muzej, Kraljevska palata, kanal Jordan, Amsterdamski muzej i tako dalje.

  1. Austrija (Beč)

Često imamo priliku da čujemo da u Beču živi dosta balkanaca. Takođe, tamo ne morate znati ni engleski ni nemački da biste nešto naručili, kupili ili pitali. Uvek je tu ili u blizini neko ko govori našim jezikom. Bez obzira na to, dosta ljudi posećuje Beč turistički pa ćemo ovde navesti i neke znamenitosti Beča: Arsenal u Beču, Bečki zoološki vrt, Burgarten park, crkva Svetog Petra u Beču, Dvorac Belvedere, Heldenplac, Hofburg, Kuća leptira, Muzej Albertina, zabavni park Prater, Trg Marije Tereze i mnoge druge.

Gde god da putujete nemojte zaboraviti da rezervišete proveren i siguran smeštaj, kako biste mogli da se opustite i prepustite čarima novog mesta, a ne da razmišljate čime ćete se obrisati nakon tuširanja, jer je neozbiljan domaćin apartmana zaboravio da ih obezbedi.