Turističke atrakcije Zlatibora

Zlatibor je već dugi niz godina jedna od najpopularnijih i najposećenijih planina u Srbiji. Njoj nikada nije bila potrebna reklama jer o njenoj lepoti i vrednosti govori ona sama. Čim prvi put kročite na njeno tlo vi ste osvojeni i vrlo verovatno da ćete joj se vraćati iznova i iznova. Posetioci Zlatibora mogu danas da biraju da li žele više da uživaju u njenom urbanizovanom i modernom delu ili pak da se osame u delovima koji su i dalje ruralni i mirni, gde mogu uživati isključivo u prirodi i blagodetima ove planine. Zlatibor u sebi krije mnoge lepote, ali u daljem tekstu ćemo za vas navesti 4 njegove strane koje jednostavno morate upoznati.

 

Ukoliko ste ljubitelj istorije i želite više da saznate o prošlosti  Zlatibora morate posetiti “Staro selo” koje se nalazi na samo 20km od centra Sirogojna. U pitanju je jedini muzej na otvorenom u Srbiji. Kada budete ušli, osetićete se kao da ste se vratili par decenija unazad. U ovom muzeju su očuvane kuće iz raznih delova Zlatibora . Uprava muzeja se potrudila da ove kuće budu u što originalnijem stanju kako bi se osetio njihov autentični duh i vreme kada su izgrađene. Uglavnom potiču sa kraja 19. i početkom 20.veka.  Život jednog domaćinstva iz tog perioda će vam dočarati dve okućnice koje su stalna postavka muzeja. U “Starom selu” ćete imati priliku da osetite kako je jedna porodica u tom period živela i radila. Videćete delove domaćinstva koji su bili određeni kao mlekara, pekara, dok u nekom kućama su postojali i delovi za proizvodnju na primer gline. U delu muzeja postoji i suvenirnica koja je izuzetno popularna među turistima iz celog sveta. Ukoliko želite još da saznate o istoriji Zlatibora i generalno o tome kako se živelo u prošlosti na našim prostorima, možete posetiti i mnoge druge spomenike i spomen česme od kojih će vam svaka ispričati posebnu i neverovatnu priču.

Sirogojno-304769566666

Kada je priroda u pitanju, tu ne postoji sumnja da je Zlatibor jedna od najlepših planina u Srbiji i regionu. Njegov svež vazduh i zeleni pašnjaci će vas apsolutno oduševiti. Mnogi ljudi sa zdravstvenim problemima svake godine posećuju Zlatibor, jer je boravak na ovoj planini i više nego lekovit za razne vrste bolesti.  Ono što vam mi savetujemo da posetite je svakako Vodopad u Gostilju koji je prava hidrološka atrakcija. Visok je 20m i čini zaista impozantan prizor. Još jedno sjajno mesto za koje ste sigurno čuli je Stopića pećina koja poseduje posebnu lepotu. Oduševiće vas izgled svetle i tamne dvorane ove pećine, otvori na tavanici, siparska kupa “Pseće groblje” kao i vodopad “Izvor života”. Ukoliko ste ljubitelj planinskog vazduha, prelepih pašnjaka, fantastične vegetacije, vodopada, pećina i ostalih prirodnih bogatstava, budite sigurni da je Zlatibor pravo mesto za vas.

8106425756_16580e1cfb

Kada se na Zlatiboru morate obići i okolne manastire i crkve koji su od izuzetne verske vrednosti za našu zemlju. Za neke manastire se veruje da potiču još iz 17.veka. Najpoznatiji u ovom regionu su manastiri Uvac u selu Stubac i nedaleko od njega manastir Dubrava. Za manastir Uvac se ne zna tačno ni kada je podignut ni ko ga je podigao, a njegova lepota je neosporna. Renoviran je pre otprilike dve decenije. Manastir Dubrava je poseban po tome što je u njemu pronađeno 160 mletačkih cekina (zlatnih dukata). Pored ova dva manastira, u obilasku Zlatibora možete naići i na mnoge crkve koje su od izuzetno vrednosti za pravoslavlje na našim prostorima.

DSC_1218

Ono po čemu je Zlatibor postao i svetski poznat jeste moda i to zahvaljujući čuvenoj vuni iz Sirgojna. Rad zlatiborskih pletilja je postao popularan u 60-tim godinama prošlog veka i od tada je cenjen širom sveta. Odeća napravljena od vune iz Sirogojna se između ostalog danas izvozi i u velike modne gradove širom Italije i Francuske. O Sirogojno modelima su pisali mnogi svetski mediji, a na bitnim prilikama su ih nosile čak i Jovanka Broz, Barbara Buš i Nensi Regan. Čuveni Pjer Karden je svojevremeno bio zainteresovan da Sirogojno modele izbaci na tržište u okviru svoje kolekcije, ali je odbijen kako bi se održala autentičnost ovog brenda. O vrednosti rada pletilja koji je postao toliko poznat širom sveta možete saznati više ukoliko posetite Muzej pletilja u Sirogojnu.

Ukoliko želite da posetite neku od spomenutih atrakcija a nemate adekvatan smeštaj, na raspolaganju su vam brojni apartmani na Zlatiboru koje možete iznajmiti i na dan.