Udomljavanje je fora

Već treću godinu zaredom Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba – Sklonište za nezbrinute životinje u Dumovcu, udruga Prijatelji životinja i sponzor Nestle Purina organiziraju akciju „Udomljavanje je fora!“ čija je temeljna svrha promoviranje udomljavanja napuštenih životinja Grada Zagreba. Na informativnom štandu koji je 7. svibnja 2011. postavljen na Trgu bana Jelačića u Zagrebu od 9 do 15 sati, građani su imali prilike dobiti korisne informacije vezane za kućne životinje i udomljavanje, podijeljeni su i poklon-paketi Nestle Purina, a mogli su i kupiti hranu za pse i mačke po promotivnoj cijeni te pogledati i družiti se s psima koji čekaju novi dom.

Udomljavanje napuštenog psa ili mačke, koja traži spas i dom u kojemu će biti sigurna od gladi, žeđi, vremenskih neprilika, prometa, trovanja i zlostavljanja, je plemenit čin. Građani koji udomljuju mogu unaprijed znati karakter psa i na skrb dobivaju kastrirane i cijepljene pse, a svojim dobrim djelom šalju jasnu poruku kako se životinje trebaju udomljavati, a ne kupovati. Iako Zakon o zaštiti životinja i drugi propisi nalažu građanima da budu savjesni i odgovorni pri postupanju sa životinjama, koje doživotno ovise o njima, napuštanje životinja je veliki problem u cijeloj Hrvatskoj. Druga tema ove Akcije je upoznavanje građana s praksom mikročipiranja.

Mikročip je malena kapsula veličine zrna riže, napravljena od stabilnog materijala neopasnog za pse. Mikročip sadrži jedinstveni identifikacijski broj koji se može očitati pomoću čitača a koji, unesen u zaštićenu bazu podataka, daje informacije o skrbniku i životinji. Mikročipiranje se obavlja samo jednom i moguće ga je obaviti u svakoj veterinarskoj ambulanti/praksi po cijeni od oko 90 kuna. Od velike je važnosti prilikom nalaženja skrbnika odlutalih pasa kao i za sprječavanje napuštanja životinja.

Uz brojne građana na Trgu su naš štand posjetili i istaknuti hrvatski glumci Nikša Marinović, Svjetlana Magdić, Dean Krivačić te modni dvojac Elfs (Ivan Tandarić i Aleksandar Šekuljica) kojima je na srcu dobrobit napuštenih životinja.