Ugradnja PVC Stolarije

pvc3Ugradnja PVC stolarije je bitan element koji treba pravilno ispratiti kako bi funkcija i dugotrajnost prozora bila na što višem nivou. Važno je ispratiti svaki segment u postavljanju PVC prozora.

Koliko je važan odabir PVC stolarije isto toliko i sama ugradnja. S obzirom da postoji mnogo priučenih majstora koji različitim stilovima obavljaju ovaj ozbiljan posao potrebno je da prepoznate pravilno pristupanje ugradnji kako bi bili zadovoljni.

Ugradnja PVC stolarije sastoji se iz nekoliko faza:

– Prvo je potrebno fiksirati stolariju uz zid koristeći labelu.

– Zatim je potrebno izbušiti rupe za šrafove i pričvrstiti stolariju njima.

– Nakon toga se zastakljuje i montira okapni lim i unutrašnje klupice i na kraju sledi izvršavanje završnih radova.

Pravilan položaj pod libelom je obavezan u postavljanju prozora kako se ne bi dešavalo njihovo slobodno otvaranje ili da nije dovoljna kosina kod okapnih limova pa voda dobro ne otiče. Za učvršćivanje PVC stolarije koriste se uglavnom drveni šrafovi sa velikim navojima koji se koriste kod cigli, betona, drveta, siporexa i nisu potrebni tiplovi. Standardne dužine su 22 santimetara. Da bi šrafovi dobro držali stolariju mora biti obezbeđeni pre svega čvrst oslonac i dovoljan prostor između zida i okova. Postoje ukrasne kapice kojima se mogu prekriti šrafovi i na taj način izjednačila boja stolarije sa mestima gde šrafovi stoje. Da bi se što bolje prozori zadihtovali koristi se poliuretanska pena koja se nanosi nakon što se površina očisti od prašine.

Zastakljivanje prozora kod nekih montera vrši se na mestu ugradnje ili se montira sa već ugrađenim staklima. Štelovanje PVC prozora se radi upravo uz pomoć stakala pa se zbog toga ona montiraju još u proizvodnji. Temeljne plastične pločice smeštaju se u okvire krila na koje se postavjaju pločice za završno fiksiranje stakla u samom okviru i na taj način se obavlja zastakljivanje. U okviru su obavezne odvodne rupe sa donje unutrašnje strane da bi u slučaju kondenza voda mogla neometano da otiče ka dovratniku a odatle preko njegovih rupica da može da otiče ka spoljašnjem delu prozora. Ukoliko dođe do zanemarivanja  ovakvih stvari može se desiti da voda od kiše ili snega ulazi u prostoriju.