Upala desni – uzrok, prevencija i posledice

Upala desni ili gingivitis je zrela rekcija na oštećenje tkiva što dalje produkuje otok i bol. Javlja se kod oko 80% odraslih i najčešća je posledica loše oralne higijene.

Uzrok joj je zubni plak koji je pun bakterija i na taj način se oštećuje gleđ zuba. One izazivaju karijes, ali i infekciju koja vodi u parodontozu (infekcija zubnog mesa i koštanog tkiva). U tom procesu se stvaraju “džepovi” prepuni štetnih mikroorganizma, a vremenom infekcija iz džepova inficira i okolna tkiva čime zapravo i dolazi do zapaljenja desni.

Fizičke okolnosti koje dovode do upale jesu loša oralna higijena, pušenje, pad imuniteta, nedostatak vitamina C, neadekvatna ishrana, dijabetes, hormonalne promene (pubertet, menopauza, trudnoća), kao i nasledni faktori.

 

Pojavi gingivitisa može da doprinese i alergija na kiseline koje se nalaze u pastama za zube. Zato je od velike važnosti korišćenje kvalitetne paste za zube kao i redovna promena četkica.Upala desni se još naziva i tiha bolest  zato što u velikom broju slučaja saznamo da je imamo tek kada pokaže ozbiljnije simptome, ukoliko se ne praktikuju redovne posete stomatologu. Najraniji simptom gingivitisa jeste blago crvenilo oko zuba, koje vremenom prelazi u tamno crvenu, gotovo bordo boju i sve to je prećeno sve intenzivnijim bolom, a krajnji stadijum je krvarenje. Da ne bi došlo do svega ovoga, neophodno je redovovno posećivati stomatologa kao i samostalno vođenje računa o sopstvenom oralnom zdravlju jer kada oboljenje nastane dugotrajan je proces izlečenja.

U praksi je poznato više vrsta gingivitisa, a jedan od najčešćih je gingivitis simpleks ili drugim rečima, onaj izazvan nehigijenom. Kod ove vrsta upale desni, plak izgleda kao mekana, žućkasta promena koja se nalazi uz rubove zubnog mesa. Kada bude fizički vidljiva znači da je u zrelom stadiumu.

Ova upala je izazvana pričvršćenim ostacima protena iz hrane za površinu zuba, koja postaje plodno tlo za razvijanje bakterija, koje kada se umnože, mogu dovesti do velikih komplikacija. Zato su zdrave navike pola zdravlja.

Osim redovne posete stomatologu i ispravljanje prethodno navedenih navika koje dovode do upale desni, često se preporučuje kao preventiva i redovno ispiranje desni morskom solju koja ima dezinfekciona dejstva. Rastvor se pravi tako što se u prokuvanu i prohlađenu šolju vode doda kašičica morske soli. Sve se to lagano promeša i ispira usna duplja 2-3 puta dnevno.

Verovatno se pitate i da li je moguće trajno izlečenje?

Današnja praksa pokazuje da najčešće, bilo koje oboljenje da je u pitanju, moguće je trajno ga se rešiti, ali su od velike važnosti dva činioca. Neophodno je na vreme otkriti kada se pojavi upala desni, kako ona ne bi prerasla u parodontozu koja se leči uz pojačano delanje stomatologa. Drugi činioc jeste lična odgovornost svakog pojedinca za sopstveno zdravlje, jer smo svi različiti i svima su navike drugačije kao i sam organizam. Ukoliko se savesno odnosimo prema sebi i vodimo podjednako računa o svim segmentima našeg života, utoliko će nam manje mogućnosti biti da budemo leglo bilo koje bolesti.