Uz interaktivno učenje škola postaje igralište

Djeca najkvalitetnije uče kombinacijom pasivnog i interaktivnog učenja, slažu se stručnjaci. Za razliku od tzv. pasivnog učenja, tijekom kojeg učenici samo “promatraju” proces učenja i slušaju informacije, interaktivno učenje od njih traži odgovor, tj. aktivno sudjelovanje u nastavi. Moderno je doba uvođenjem računala i novog, računalnog, načina prezentacije nastavnog materijala u školama izazvalo malu revoluciju znanja. Učenicima su sada, uz udžbenike, dostupne skripte s interneta, online predavanja, multimedijalni prikazi eksperimenata, obrazovne igrice i još puno toga. Interaktivno učenje posebno je važno kod prirodnih predmeta poput fizike, kemije i matematike, gdje učenici trebaju logički razumjeti procese i pojave.

Interaktivno učenje Današnje je vrijeme obilježeno upotrebom računala i informatičke tehnologije na praktički svim područjima ljudske djelatnosti. Računalo svakodnevno koristimo na radnom mjestu, ali i kod kuće – za obavljanje posla, informiranje, planiranje, pohranjivanje različitih sadržaja, učenje, zabavu…Iz ove šarolike lepeze mogućnosti za primjenu računala, dvije koje se najčešće dobivaju kao odgovori na pitanje čemu služi računalo su ‘posao’ i ‘igra’. To pokazuje da upotreba računala kao sredstva za učenje još uvijek nije dovoljno poznata i iskorištena, iako ono nudi brojne pogodnosti i jedinstvene mogućnosti u učenju.

Za razliku od klasičnog ‘papirnatog’ udžbenika, računalo ima mogućnost interaktivnosti, multimedije, te ponavljanja aktivnog zadavanja i automatskog vrednovanja rješavanja zadataka koliko je god puta to učeniku potrebno do željenog postignuća. Prednosti u odnosu na klasičan rad s učiteljem su neograničeno strpljenje, sposobnost beskonačnog i dosljednog ponavljanja lekcija, te dostupnost u bilo koje doba dana ili noći. Naravno, računalo nije i ne može biti potpuna zamjena za školsko okružje, učitelja i uobičajeno učenje uz ploču, knjigu i bilježnicu, ali ih izvrsno nadopunjava i proširuje.

Jedan od boljih načina učenja pomoću računala su video predavanja iz razloga što su dostupna bilo kada i bilo gdje , gdje postoji internetska veza. Učenici ne moraju u točno određeno vrijeme biti na Skype-u ili nekoj virtualnoj učionici i pratiti izlaganje predavača , već im video tehnologija omogućava da uvijek nanovo pogledaju predavanje ili se vrate točno na segment koji nisu shvatili.

 

SAZNAJ VIŠE >>>