Violeta proizvodi izazivaju alergijske reakcije

Nakon što je u nekoliko bosanskohercegovačkih poslovnica fabrike Violeta, onih iz Viteza, Trebinja i Bihaća, gotovo istovremeno stigao veći broj pritužbi na neke njihove papirnate proizvode – baby pelene, toaletni papir, kuhinjske brisače, suhe maramice i salvete, upalile su se crvene alarmne lampice u upravi jednog od najvećih bosanskohercegovačkih proizvođača opreme za čišćenje iz Gruda.

Prema pritužbama građana, duže korištenje nekih od ovih proizvoda izazivali su kod korisnika osip i neugodan svrbež te smetnje u disanju, naročito kod djece i mlađih osoba. Kako najveći dio ovih proizvoda sadrži celulozu koja je u procesu proizvodnje i prerade tretirana različitim kemijskim sredstvima kako bi se postigla odgovarajuća boja, miris, mekoća, upijanje, te da kantonalni organi nemaju odgovarajuće laboratorije, uzorci su poslani na analizu u Sektor za javno zdravlje Federalnog ministarstva zdravstva koje je u relativno kratkom vremenu sprovelo analizu.

– Rezultati analize su završeni i prošle nedjelje smo ih poslali fabrici Violeta u Grudama, a očekujemo da budu objavljeni u Službenim novinama tokom ove sedmice, – izjavila je Novka Agić iz Federalnog ministarstva.

Prema njenim riječima, pretjerano je tvrditi da su proizvodi Violeta otrovani te da su novinari po običaju prenapuhali stvari, već da je riječ o manjem stepenu zagađenja nekih Violeta proizvoda kao što su maramice, salvete, toaletni papir i pelene, koji izazivaju neznatne osipe što prođu sami po sebi nakon 10, 15 dana.

– U pismenom mišljenju koji smo dobili, navodi se kako je riječ o glikozidu iz porodice robinin, koji se može naći u nekim dalekoistočnim vrstama bagrema koji ima manje negativno djelovanje na srce, a alergijske reakcije i dermatitis koji spominjete izazvan je kinonima, kumarinima i aeskin koji su prisutni u dalekoistočnom drvetu lapaholu. Alergijsku reakciju kod mlađih korisnika je dodatno stimuliralo tretiranje polufabrikata iz celuloze terpenom, hlapivim eteričnim uljem koji ugodno miriše, te limonenom iz limunovca i tujonom iz azijske tuje – rekla je Agić i dodala kako do zabrane distribucije navedenih proizvoda Violeta vjerovatno neće doći, ali će kompaniju obavezati da ubuduće na svojim proizvodima namijenjenim bosanskohercegovačkom tržištu jasno ispišu upozorenje i ograničenja za upotrebu djeci i trudnicama.

Nismo uspjeli da dođemo do nadležnih u centrali Violete u Grudama. Oni sa kojima smo razgovarali nisu bili ovlašteni za davanje informacija, a svi koji su za to ovlašteni bili su, od prvog do zadnjeg, na službenim putevima. Neslužbeno smo doznali da su dijelovi Violetinih pogona u kojima se proizvode baby pelene, toaletni papir, kuhinjski brisači, suhe maramice i salvete privremeno obustavili rad, a da će se proizvodnja preseliti u Hrvatsku gdje je u okolici Zagreba smješten jedan pogon.