Zašto je dobra ideja tražiti nezavisnu procjenu vrijednosti kuće prije prodaje

Postaviti ispravnu cijenu kuće prilikom prodaje je jedan od najvažnijih koraka kojega morate napraviti prije nego što krenete u potragu za potencijalnim kupcima. Ako počnete tražiti kupca sa previsokom cijenom, postoji mogućnost da će Vaša nekretnina jako dugo vremena “sjediti na tržištu” bez ikakvih ozbiljnijih ponuda. Mnogi su “sami svoji majstori” što se tiče procjene vrijednosti kuće, i ne traže pomoć profesionalaca. U ovom članku ćemo iznijeti neke od glavnih razloga zašto biti sam svoj majstor što se tiče prodaje kuće možda i nije najbolja ideja.

Emocionalno ste vezani za kuću

Ukoliko kuću prodajete samostalno, vrlo vjerovatno ste vlasnik te kuće što znači da ste emocionalno vezani za nju. Imate uspomene, sjetit ćete se koliko ste radili na njoj da je dotjerate u stanje u kojem trenutačno je, pa ćete zbog toga dati kući puno veću vrijednost nego njezina tržišna vrijednost stvarno je. Previsoka cijena će otjerati dosta potencijalnih kupaca koji se neće htjeti ni cjenkati.

Profesionalni procjenitelj nekretnina može dati nepristranu procjenu u koju će uključiti sve važne faktore koji su bitni za formiranje cijena kao npr. uvijeti na tržištu. Pravilna procjena treba uzeti u obzir i cijene sličnih nekretnina u okolici Vaše kuće, kvalitetu susjedstva (škole, vrtići, bolnice, uređenost okoline) te naravno kvalitetu same građevine.

Vrlo vjerovatno nemate puno iskustva u procjenama

I naravno glavni problem biti sam svoj procjenitelj je da ako niste procjenitelj po struci vrlo vjerovatno ćete napraviti pogrešku, iako niste nešto naručito vezani za nekretninu koju prodajete (problem broj 1). Biti upoznat sa svime potrebnim za pravilnu procjenu, što je spomenuto u prijašnjem paragrafu, nije jednostavno.

Živimo u vremenu gdje je dosta teško pratiti sve što se događa oko nas, pogotovo ako ste jako zaposleni. Iako vi možda mislite da sve znate, i da bi mogli dati odličnu procjenu, ne možete se mjeriti sa osobom koja se bavi time puno radno vrijeme i koja ima iskustva, zna postaviti sva potrebna pitanja i ne samo to, nego također nema emocionalnu “slijepu točku” koja bi mu dala ideje da nekretnina ima neke veće vrijednosti nego što ih stvarno ima.

Zaključak

Poprilično sve što je važno je već rečeno. Iako se Vama možda čini da ćete korištanjem “svojih” usluga procjene nekretnine uštedjeti, to vrlo vjerovatno neće biti tako. Moguće je da ćete čak izgubiti novac ako će nekretnina “odbiti” potencijalne bolje kupce odmah u startu ostavljajući Vas da kasnije morate snižavati cijenu puno više nego što biste to trebali ako ste poslušali osobu koja se razumije i odmah u početku prilikom početka prodaje stavili nešto nižu cijenu. Ovdje možete pročitati više o tome kako postaviti ispravnu početnu cijenu kuće prilikom prodaje.