Zdrave oči i lep izgled sa Ray Ban naočarima

Nošenje sunčanih naočara se poslednjih godina, u smislu benefita, mnogo poboljšalo. Sunčane naočare su postale deo rutinskog dnevnog zdravlja očiju. Danas, sunčane naočare ne služe samo da ih nosite na letovanju ili prilikom ležernog šetanja po plaži. Sunčane naočare postale su veoma važne u zaštiti vaših očiju od štetnih UV zraka. To je i bio primarni cilj njihove proizvodnje.

Sunčane naočare su istorijski postojale još od doba Rimskog carstva, ali stvarno otkriće bilo je između 1268. i 1289. godine. Stvaranje naočara prilagođeno je potrebama i razvoju situacija i doba. Plava i zelena korektivna stakla, bifokalna stakla i prve naočare masovne proizvodnje započele su trend modnih naočara 1929. godine.

Ray Ban 1937. godine proizvodi polarizovana stakla kako bi obezbedili veću zaštitu očiju pilota i uskoro „Aviators“ naočare postaju jako popularne među filmskim zvezdama i širom javnosti.

Često u filmovima ili TV emisijama vidimo policajce koji nose velike naočare sa efektom ogledala, a takođe popularne su i danas. Da li se secate Silvestera Stalonea koji u filmu „Kobra“ 1986. godine glumi policijskog službenika? Sa sunčanim naočarima koje pokrivaju njegove oči i deo lica, ostavlja utisak misteriozne osobe.

Prednosti Ray Ban naočara

Dok omogućavaju propuštanje svetlosti, pomažu filtriranje radioaktivnih svetlosnih zraka, koji mogu dovesti vaše oči u opasnost. Zaštitni sloj na spoljnoj strani sunčanih naočara ponaša se kao filter.

Pružaju zaštitu od intenzivne svetlosti koja uzrokuje žmirkanje, prirodnu reakciju kada puno svetla dolazi do očiju. Na ovaj način može doći do oštećenja rožnjače, posebno ako je napolju sneg a ne nosite sunčane naočare. Belina snega se reflektuje i uvećava intenzitet svetlosti.

Kao što postoje različite vrste svetlosti, sve boje duge, različite nijanse stakla sunčanih naočara će štititi na svoje načine. Siva i crna stakla će ponuditi najveći stepen zaštite od intenzivne svetlosti uz izbegavanje distorzije većine boja koje možete da vidite. Stepen zatamnjenosti naočara pomoći će vam da odredite količinu svetlosti.

Voda i drugi sjajni objekti mogu proizvesti odsjaj. Ovaj odsjaj može blokirati druge objekte, kao što je auto koji izlazi sa parking mesta neposredno ispred vas. Dobre naočare će u potpunosti eliminisati ovu vrstu odsjaja koristeći polarizaciju.

Kako da izaberete sunčane naočare koje će vam najviše odgovarati

„Mirrorshades“ naočare izgledaju kao mala ogledala jer su napravljene sa reflektujućim optičkim slojem sa spoljašnje strane. Takav sloj može da smanji od 10-60% svetlosti koja prolazi i čini kontakt sa vašim očima. Pogodne su za sve one koji provode mnogo vremena na otvorenom, pa čak i na motoru ili u kolima po ceo dan.

Jos jedna prednost ovih naočara je što onemogućavaju stvaranje kontakta očima sa drugom osobom. Druga osoba će se u vašim naočarima sresti samo sa svojom refleksijom. Upravo zato su „Mirrorshades“ postale popularne među policijskim i vojnim službenicima.

„Mirrorshades“ imaju nekoliko različitih dizajna, „Aviators“ najčešće nose policajci i vojnici, „Wraparound“ se satoji od jednog ili dva glatkih, polukružnih stakala koji pokrivaju oči i podsećaju na oblik zaštitnih naočara, veoma popularnih u svetu ekstremnih sportova, poput snowboarding-a i skijanja.

Izbor prave boje vaših naočara omogućava im da rade bolje u određenim uslovima. Sunčane naočare mogu da eliminišu određene frekvencije svetlosti a pojednine svetlosne frekvencije mogu izazvati zamagljen vid, dok druge mogu povećati kontrast između boja.

Plava svetlost je boja svetlosti u spektru koja se rasipa i izaziva zamagljen vid. Žuta, zelena, plava i braon zatamnjena stakla su posebno pogodna za blokiranje plave svetlosti. Dok žute nijanse mogu izazvati da ostatak sveta izgleda drugačije boje, videćete najjasnije i najdetaljnije kroz njih.

Ružičaste i ljubičaste nijanse nude najbolji kontrast objekata na zelenoj ili plavoj pozadini, što je veoma korisno za lov ili skijanje na vodi. Zelene nijanse su bolje za filtriranje neke od plave svetlosti i smanjenje odsjaja i takođe nude najveći kontrast i najveću vizuelnu oštrinu od svih drugih boja stakla. Upravo zato su sunčane naočare sa zelenim staklima veoma popularne.

Postoji jedna vrlo važna stvar koju treba da imate na umu ukoliko želite da kupite Ray Ban naocare. Naočare treba da odgovaraju vašem licu, stilu i naravno, budžetu. Pre nego što potrošite nedeljnu platu na par naočara, možda ćete želeti da razmotrite njihovu upotrebu. Ako je u pitanju moderan stil koji neće dugo biti u trendu, to definitivno ne treba da bude vaš izbor. Ako planirate da ih nosite negde gde se mogu lako izgubiti, poput jezera ili kampovanja, odlučite se za jeftiniji par. Poslednje što želite da uradite jeste da budete u potrazi za naočarima dok se svi ostali zabavljaju.

Imate toliko izbora da nađete sunčane naočare koje vam odgovaraju. Takođe možete izabrati Ray Ban naocare kao poklon za svog dečka/devojku.

Dobra je ideja da imate više od jednog para naočara za različite situacije da zaštitite svoje oči i vid, dok je to na vama.