Ženski Okviri i Stakla: Kako Da Dobijete Izgled Koji Ćete Voleti

Ženke naočare i okviri su dostupni u mnogim oblicima i veličinama da zadovolje individualne ukuse. Kada posetite optiku, izbor pravog okvira za vas može biti problem. Ovi saveti će učiniti vašu kupovinu naočara lakšom i zabavnijom:

Sužavanje izbora prilikom kupovine naočara

Pre nego što posetite optiku, razmislite:

 • Da li želite okvir koji je nežan ili zadebljan, retro ili moderan, konzervativan ili slobodniji?
 • Da li postoje neki aktuelni modni trendovi koje zaista volite?
 • Da li ćete nositi taj okvir sve vreme, uglavnom na poslu, ili samo kada izlazite u grad?
 • Da li želite markirane naočare?
 • Koje boje volite, koja je vaša boja kože i kose, koje su najzastupljenije boje u vašoj garderobi?
 • Koji je vaš oblik lica?
 • Šta vam se sviđa ili ne sviđa kod vaših trenutnih naočara?

Kako da postignete udobnost, trajnost i podobnost pri izboru naočara?

Prema istraživanjima, većina žena je više zainteresovana za izgled naočara, dok su muškarci više zainteresovani za udobnost i trajnost.

Ali, budimo iskreni. Čak iako ram izgleda sjajno, nećete ga nositi ukoliko je neudoban. Prema tome, ako vaše naočare stoje negde na polici, izgubili ste novac.

Ovo su okolnosti u kojima optičar može biti vrlo koristan. Na primer:

 • Ako ram izgleda dobro a klizi sa vašeg nosa. Vaš optičar može rešiti ovaj problem.
 • Ako je prednji deo preširok ili ne odgovara vašem licu. Vaš optičar može da poruči ram u drugoj veličini. Ukoliko ga nema u vašoj veličini, možete da poručite naočare koje su veoma slične tim ili slične naočare drugog brenda. Takođe, neki proizvođači imaju kolekcije ramova za manja lica.
 • Ako su jastučići na nosu neudobni. Često optičar može zameniti jastučiće za nos sa udobnijim ili možete naći sličan okvir sa udobnijim jastučićima.

Izdržljivost je još jedan faktor koji više zanima muškarce nego žene. Zaista ne želite okvir koji će se raspasti posle nekoliko meseci.

Nekada je bilo lako naći razliku između loše i dobro napravljenog rama. Međutim danas je to veoma teško jer čak i jeftiniji okviri mogu biti napravljeni tako dobro da ne možete prepoznati da li je materijal lak za grebanje, savitljiv, kao i da li će metal popustiti pre vremena.

Optičari su stručnjaci za izdržljivost ramova, jer iz prve ruke vide kakav je tip rama u pitanju. Zato, da biste bili sigurni, pitajte za savet.

Koliko ramova vam je potrebno?

Žene ne oklevaju da kupe više od jednog para obuće, pa zašto neki od nas ne bi kupili više od jednog para naočara? U redu je da vaše naočare vidite kao modni detalj kada uzmete u obzir da:

 • Možete nači odlične ponude za naočare. Pogledajte u novinama ili vidite sa svojim optičarom. Optike imaju rasprodaje povremeno, uključujući i “dva za jedan” ili “kupi jedan – drugi dobij upola jeftinije”. Često možete da kupite nove naočare za manje od cene novih cipela ili torbice.
 • Okviri obično traju dosta vremena. Ali, da li nosite iste minđuše ili iste cipele svakog dana godinama?  Verovatno ne. Pa zašto biste onda nosili isti okvir svakog dana?
 • Naočare su mnogo više od medicinskog pomagala. Neke žene misle da ramovi boje zlata idu uz sve, ali da li to važi i za vas? Možda ste više za metalni ram boje bakra kada nosite farmerice ili sofisticirani plastični ram kada ste u kancelariji? Razmotrite sve opcije.

Ako imate ograničen budžet, onda svim sredstvima izaberite jedan ram kojim ćete biti zadovoljni i koji ćete moći da nosite u svim situacijama. Optičari vam mogu pomoći u izboru takvih naočara.

To naravno ne znači da morate da izaberete jednostavan, tanak metalni ram, ako se vama sviđa plastični, živopisni okvir. Zapamtite, ram će biti na vašem licu svakoga dana. U suprotnom, možete i da nosite kontaktna sočiva.