ZG ZOO – simbol zagrebačkog prosperiteta

Park-šuma Maksimir, prva u jugoistočnoj Europi, otvorena je 1794. godine na inicijativu biskupa Maksimilijana Vrhovca, jednog od najvećih dobrotvora u Hrvata. Dobri biskup koji je napustio vojničku karijeru da bi se posvetio Bogu i vjeri te kao 30-godišnjak stekao biskupsku čast, služio je svom narodu na dotad neviđeni način, otvarajući biskupijskim novcem prvu javnu bolnicu, sirotišta, javne knjižnice. Dakako i jedinstveni park koji se u to vrijeme nalazio podaleko od grada.  Godine 1839. dao je urediti park-šumuu engleskom pejzažnom stilu biskup Juraj Haulik. Arhitektonski objekti većinom su djela graditelja Franje Schüchta. U parku od 316 hektaraje očuvana flora i fauna nizinskih šuma, a u njemu se nalazi i pet jezera (što prirodnih, što umjetnih). Za biskupa Haulika podignute su u Maksimiru Švicarska kuća (1842.), Vidikovac (1843.), Paviljon Jeka (1840.), a za njegovog nasljednika – kardinala Josipa Mihalovića, sagrađena je u Maksimiru i kapela Sv. Jurja (1880.)

Oko 130 godina nakon Vrhovca, odlukom zagrebačkog poglavarstva Mijo pl. Filipović osnovao je Zoološki vrt 27. lipnja 1925. Na dan otvorenja jedini su stanovnici vrta bile po tri lisice i sove. Bio je to prvi Zoološki vrt u jugoistočnoj Europi i rasadnik kadrova, koji su kasnije osnovali cijeli niz zooloških vrtova diljem jugoistočne Europe. Tadašnje novine precizno opisuju način kako doći na nedjeljni izlet na kraj grada, „Bogu iza nogu“: „Treba tramvajem poći iz pravca grada ići prema Maksimiru do posljednje stanice. Tu tramvaji okreću i vraćaju se natrag u Zagreb, svakih 10 minuta. Zvjerinjak u kojem Zagrepčani imaju prigode vidjeti različite životinje, nalazi se nekoliko stotina metara zapadno od glavnog ulaza gdje mogu kupiti ulaznicu, ali i bombone i druge slastice za djecu, a mogu kupiti i kruh te voće za hranjenje zvjeradi“.

Isprva je Zoološki vrt bio smješten samo na otočiću, no kako se ubrzo povećao broj životinja (stigli su vukovi, medvjedi,  ptice, već naredne, 1826. godine Zvjerinjak se proširio i na kopno koje je spojeno s prekrasnim mostom sa otočićem. Konac Drugog svjetskog rata zagrebački zoološki vrt dočekuje s nekoliko stotina životinja o kojem je skrbilo 12 stalno zaposlenih djelatnika. I dok su zagrebačke institucije imale svoje uspone i padove, Zoološki vrt od svog prvog dana do dana poznaje isključivo rast i prosperitet. U njegovih 84 godine postojanja nije bilo nijedne godine stagnacije ili pada.

Od 1990. započinje velika obnova i moderniziranje vrta. Životinje su dobile veće, ljepše i modernije nastambe, a one životinje kojima se nije mogao pružiti adekvatan prostor, dislocirane su u druge vrtove. Vrt organizira brojne edukativne obilaske, zabave te događanja. Danas u vrtu živi 2200 životinja. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Zoološki vrt je najposjećenija turistička  znamenitost i atrakcija na području Zagreba i Zagrebačke županije (iza njega je na drugom mjestu svetište Majke Božje Bistričke).  Stoga Zagrepčani ne dvoje: ovaj će ponos svih Zagrepčana i simbol prosperiteta nezaustavljivo rasti i u narednim godinama.