Zubari iz pakla

Nedavno se poprilična prašina podigla oko slučaja ustreljenog lava Sesila, miljenika Zimbabveanske nacije. Društvene mreže su se usijale, a gotovo svi su bili mišljenja da se ovakav krivolov mora kazniti. Reakcije i komentari na ovaj događaj, posebno je podstakla činjenica da je lovac Valter Palmer, lekar-stomatolog iz Minesote. Pored brojnih diskusija o krivolovu i lošem imidžu Amerikanaca u svetu, jedna od glavnih tema je bila, možemo li svoje zdravlje poveriti ovakvom doktoru. Da ne bude zabune, Valter Palmer je samo jedan od nekoliko monstruoznih zubara koji je umesto da se bavi izbeljivanjem zuba ili fasetema za zube i uživa u lagodnom životu stomatologa, odučio da bude monstrum koji čini apsolutno neprihvatljiva dela.

web-walter-palmer

Jedan od takvih, bio je i Glenon Inglman, zubar iz Sent Luisa, koji je, pre nego je uhapšen, ubijao ljude ravno dvadeset godina, živeći dvostruki život uglednog stomatologa i ubice psihopate. Sa jedne strane, bio je poznat kao darežljiv i human čovek, koji je siromašnim komšijama pružao besplatne stomatološke usluge, dok je sa druge sprovodio zločinačke poduhvate. Najčešće je zavodio žene, postajao njihov ljubavnik i uvlačio ih u saučesništvo svog zločinačkog poduhvata. Zajedno sa svojom saičesnicom, pronalazio bi dobrostojećeg pacijenta koji bi u kratkom roku postao suprug doktorove asistentice. Nedugo nakon toga, doktor bi se pobrinuo za nesrećnikovu smrt i zajedno sa udovicom podelio prihod od osiguranja. Ovaj čovek je toliko daleko odlazio u zločin, da je jednom, kako bi izbegao plaćanje zubotehničke opreme, digao u vazduh svog dobavljača. Po motivima njegovog života, snimljen je i film jednostavnog naziva „Zubar“.

the dentist

Kada govorimo o Švedskoj, obično su nam prve asocijacije vezane za socijalni mir, društvo jednakih i fer uslove za svakog građanina. Iako je ova zemlja sa pravom ideal slobode i socijalne pravde, neke od epizoda iz njene istorije ne služe na ponos nikome. Jedna od takvih jeste i istraživanje koje su švedski naučnici sprovodili četrdesetih godina dvadesetog veka, a koje je trebalo da utvrdi na koji način šećer utiče na zdravlje nacije, sa posebnim osvrtom na zdravlje zuba. Šta nije bilo u redu sa ovim istraživanjem? Najpre, Šveđani su za svoje zamorce izabrali pacijente iz duševnih bolnica. Pored toga, oni su ove ljude kontinuirano htanili isključivo namirnicama koje sadrže velike količine šećera i to tačno dve godine. Na kontu svega, pedeset od ukupno šestošezdeset ljudi koji su podvrgnuti testu, dobili su potpuno uništene i nefunkcionalne zube. Ukoliko mislite da se ceo ovaj užasan ekperiment završio poboljšanjem zdravstvenih uslova stanovništva, varate se. Čitav ekperiment je zataškan novcem konditorske industrije.

Među brojnim neobičnim zubarima, jedan od najzanimljivijih i najmanje poznatih po svom izvornom zanimanju, svakako je čuveni revolveraš Dok Holidej. Nije ostao poznat po svom stomatološkom umeću, ali svakako jeste po čuvenom obračunu kod OK Korala.

Na kraju, kao primer najmonstruoznijeg zločinca među zubarima, navešćemo doktora Hermana Puka, stomatologa iz zloglasne SS Divizije, čoveka koji je ostao poznat kao jedan od zločinaca koncentracionih logora. Naime, bez upotrebe anestezije, perverzno sistematski, ovaj zločinac je, pre nego bi ih poslao u gasne komore ili pred streljačke strojeve, vadio zlatne zube logorašima kako bi obezbedio zalihe zlata za Treći Rajh. To, na žalost, nije kraj priče o njemu. Ovaj zločinac je, potpuno legalno, radio kao stomatolog u Zapadnoj nemačkoj sve do svoje smrti, 1983. godine.

Naravno, ukoliko se odlučite za pravog stomatologa, onog koji ima ozbiljnu reputaciju i koji je poznat mnogim vašim prijateljima i kolegama, budite bez brige, ništa slično ovome što smo opisali neće vam se dogoditi. Makar ne u Beogradu.