„Dajmo da seru“ – kronologija slučaja Tardi d.o.o.

Sredinom lipnja prošle godine najpoznatiji hrvatski proizvođač i distributer toaletnog papira i sanitarne opreme zagrebački Tardi d.o.o. obratio je Tajništvu Hrvatskog sabora dopisom slijedećeg sadržaja:

Poštovani,

Molimo vas da dozvolite našim djelatnicima i suradnicima da pred ulazom u Hrvatski sabor tijekom redovnog zasjedanja u ranim prijepodnevnim satima besplatno podijele svim zastupnicima i visokim državnim dužnosnicima naš antirecesijski toaletni papir Olala što ga proizvodi naša tvrtka. Namjera nam je na ovaj originalni način promovirati naš antirecesijski toaletni papir Olala, izraziti podršku hrvatskim naporima u borbi protiv svjetske gospodarske krize te skrenuti pozornost na težak položaj hrvatskih proizvoda na hrvatskom tržištu.

Svojevremeno je američki predsjednik Kennedy rekao: „Nemoj razmišljati samo o tome što tvoja domovina može napraviti za tebe. Razmisli o tome što ti možeš učiniti za svoju domovinu“. Nadahnuti ovom plemenitom mišlju nakon što je prije izvjesnog vremena hrvatska Vlada donijela Antirecesijski program, odlučili smo pridonijeti tom hvalevrijednom programu provodeći ga u praksu u djelatnosti kojom se profesionalno bavimo: proizvodnjom i plasmanom opreme za čišćenje. Riječju, odlučili smo na hrvatsko tržište plasirali antirecesijski toaletni papir Olala.

Inače, naš antirecesijski toaletni papir Olala su proizveli hrvatski radnici, na hrvatskim strojevima, u kompaniji koja je u 100-postotnom hrvatskom vlasništvu, od sirovina koje su u potpunosti hrvatske, a za sve to su svi porezi i prirezi plaćeni isključivo u Republici Hrvatskoj. Po tome smo apsolutno jedinstveni u Hrvatskoj. U proizvodnju antirecesijskog toaletnog papira Olala uključeno više od 20 novozaposlenih radnika, što je za naše današnje prilike i rastuću nezaposlenost i više nego važno. Uz sve to, korištenje antirecesijskog toaletnog papira Olala osim što predstavlja jedinstveni užitak te našim sugrađanima olakšava život u ovim teškim vremenima, on usred gospodarske krize donosi sigurnu uštedu: dvoslojni antirecesijski toaletni papir Olala košta samo 9,99 kn, a troslojni 11,99 kn.

Napominjemo kako svrha naše promotivne akcije nije provokacija, niti bilo kakva metaforička opaska na temeljnu djelatnost hrvatskih političara, već isključivo promocija autentičnog hrvatskog proizvoda koji ide u korak s gospodarskim trenutkom naše Domovine. Uz to, preporučujemo se pri odabiru toaletnog papira za vaše službene prostorije zbog njegove tri temeljne komparativne prednosti: svjetska kvaliteta + nevjerojatno niska cijena u potpunosti hrvatski proizvod. Uz to, antirecesijski toaletni papir Olala možete kupiti iz drugih, ne-toaletnih razloga: on može biti šaljiv rođendanski poklon, dar s porukom za poslovne partnere, izvor dosjetki i pošalica u ovim tmurnim vremenima sveopće gospodarske recesije.

S nadom da ćete našoj zamolbi udovoljiti i dozvoliti nam da pred ulazom u Hrvatski sabor tijekom redovnog zasjedanja u ranim prijepodnevnim satima besplatno dijelimo naš antirecesijski toaletni papir Olala te nas o tome pismeno izvijestiti, unaprijed vam zahvaljujemo.

Budući da u narednim danima proizvođač i distributer najkvalitetnijeg hrvatskog toaletnog papira i sanitarne opreme Tardi d.o.o. nije dobio odgovor, uputio je, sukladno odredbama Zakona o upravnom postupku, Tajništvu Hrvatskog sabora požurnicu slijedećeg sadržaja:

Štovani,

Dostavili smo vam zamolbu da nam dozvolite besplatno dijeljenje antirecesijskog toaletnog papira Olala na ulazu u Hrvatski sabor kako bismo našom promotivnom akcijom podržali antirecesijske napore naše Vlade  te skrenuli pozornost na ovaj autentični hrvatski proizvod. Naime, naš antirecesijski toaletni papir Olala su proizveli hrvatski radnici, na hrvatskim strojevima, u kompaniji koja je u 100-postotnom hrvatskom vlasništvu, a za sve to su svi porezi i prirezi plaćeni isključivo u Republici Hrvatskoj po čemu smo apsolutno jedinstveni u našoj zemlji. U proizvodnju antirecesijskog toaletnog papira Olala uključeno više od 20 novozaposlenih radnika, što je za naše današnje prilike i rastuću nezaposlenost i više nego važno. Uz sve to, korištenje antirecesijskog toaletnog papira Olala osim što predstavlja jedinstveni užitak te našim sugrađanima olakšava život u ovim teškim vremenima, on usred gospodarske krize donosi sigurnu uštedu: dvoslojni antirecesijski toaletni papir Olala košta samo 9,99 kn, a troslojni 11,99 kn.

Budući da u međuvremenu nismo dobili odgovor na našu prethodnu zamolbu slobodni smo zamoliti vas za žurno reagiranje jer će u međuvremenu završiti ljetno zasjedanje Hrvatskog sabora čime će se „istopiti“ promidžbeni efekt ove hvalevrijedne akcije.

Na kraju, držimo potrebitim opetovano napomenuti kako svrha naše promotivne akcije nije provokacija, niti bilo kakva metaforička opaska na temeljnu djelatnost hrvatskih političara, već isključivo promocija autentičnog hrvatskog proizvoda koji ide u korak s gospodarskim trenutkom naše Domovine.

Unaprijed zahvaljujemo na žurnom rješenju.

Nakon toga je u rokovima propisanim ZOUP-om, Tajništvo Hrvatskog sabora uputilo najpoznatijem hrvatskom proizvođaču i distributeru toaletnog papira i sanitarne opreme zagrebačkom Tardiju d.o.o. dopis slijedećeg sadržaja:

Poštovani,

Hrvatski sabor visoko cijeni i podupire Vaše napore u svezi proizvoda kao i promoviranja Hrvatskog proizvoda na tržištu Republike Hrvatske. Koliko god nam je drago čuti o proizvodima Vaše tvrtke, ipak smatramo da Hrvatski sabor nije i ne može biti, iz mnogih razloga, mjesto za promoviranje kako Vaših tako i drugih tvrtki iz Republike Hrvatske i inozemstva. Nismo u mogućnosti udovoljiti Vašem pismu namjere.

Budući da su citiranom odbijenicom ovlaštenog tijela Hrvatskog sabora hrvatski sabornici prikraćeni za uživanje u korištenju najkvalitetnijeg toaletnog papira na Hrvatskom tržištu, zaključeno je da se u hrvatskim županijama, gradovima i općinama pokrene potpisivanje peticije.