4 ključna saveta za održavanje oralne higijene tokom nošenja proteze

Fiksna proteza, iako dosta rasprostranjeno rešenje za ispravljanje krivih zuba, ipak nije pomodarstvo i modni detalj.

Pravi i zdravi zubi jesu u modi, ali se proteza za ispravljanje zuba ipak ne ugrađuje u vilicu zato što je popularna, već zbog svojih drugih benefita.

Pravilan raspored zuba u vilici omogućava bolje i lakše održavanja higijene. Kada su zubi krivi, ostaci hrane se mogu taložiti između zuba, a zbog svoje nepristupačnosti, tu i ostaju neki period.

Jak pritisak u vilici, koji se stvara usled krivih zuba, može dovesti i do hronične migrene.

Pored lakše i bolje higijene, manjeg pritiska u vilici, fiksna proteza nam omogućava da se zadovoljimo i estetskim efektom ispravljenih zuba. Proces nošenja proteze i ispravljanja zuba, može biti dosta naporan i zahtevan posao, ali se na kraju uvek isplati. Beli, lepi i pravi zubi su oni zubi koje priželjkuje velika većina, a njihovom efektu kada se pogledamo u ogledalo i nivou zadovoljstva nakon dobro obavljenog posla smo i više nego zadovoljni.

U ovom tekstu ćemo pored gore već navedenih benefita, pisati i o konkretnim savetima za bolje održavanje oralne higijene prilikom nošenja proteze za ispravljanje zuba.

Zašto je higijena zuba važna?

Pravilno održavanje oralne higijene je od izuzetnog značaja za zdravlje vaših zuba. Genetski faktor može biti potencijalni uzročnik mnogih zubnih oboljenja, ali da li će se genetska predispozicija obistiniti, zavisi konkretno od naših navika.

Čak i ako nemamo genetsku predispoziciju za neko zubno oboljenje, ono se ipak, naravno, može formirati, ukoliko higijena zuba nije sprovedena na adekvatan način.

  1. Koristite intradentalne četkice

Ukoliko je u vašoj vilici „gužva“ zbog manjka mesta medju zubima, vrlo je verovatno da do sada niste koristili intradentalnu četkicu. Ona se ni sada ne mora koristiti samo za prostor između zuba. Intradentalnom četkicom možemo očistiti naslage koje se talože i skupljaju oko bravica proteze.

Obična četkica za zube naravno obavlja dobar procenat ovog posla, ali ipak je unutrašnja strana bravice teško dostupna, pa je jedini pravi način da očistite tu površinu, da koristite tu famoznu intradentalnu četkicu.

  1. Redovno perite zube

Kada smo kod četkica za zube, ne možemo a da ne pomenemo i objasnimo važnost četkice za izgled i zdravlje zuba. Najbolji stomatolozi u državi ne prepručuju da uzimamo skupe četkice za zube sprecijalizovane samo za pranje zuba sa protezom. Dovoljno je da četkica bude srednje gustine i meke dlake.

Zube treba prati nakon svakog obroka, kada prođe nekih pola sata nakon istog. Jedino ćemo na taj način biti sugurni da su zubi čisti ali i da su zdravi.

  1. Ispirajte zube sodom bikarbonom

Zajedno sa pasiranom jagodom, soda bikarbona daje neodoljivu kombinaciju kojom možete izbeliti zube. Ne valja preterivati sa ovim procesom jer umerenost u svemu pa i u tome jedino daje benefite i rešenja.

Mnogi ljudi imaju problem da su im zubi nakon proteze postali tamniji, odnosno žući. Zbog samog dizajna proteze i bravica, hrana se vrlo lako zaglavi u međuprostor i stvara naslage.

  1. Nemojte jesti previše tvrdu hranu

Tvrda hrana može vrlo lako da izvali bravicu za protezu. Orašasti plodovi, tvrd tost hleb (dvopek) i druge namirnice nešto oštrijeg sastava mogu napraviti problem.

Međutim, čak i taj problem naravno nije nerešiv. U svakom momentu možete svratiti kod svog stomatologa i zamoliti ga da vam ponovo ugradi izgubljenu bravicu.