5 stvari koje niste znali o Dubaiju

Hoteli sa sedam zvezdica, najviše građevine na svetu, veštačka ostrva i podvodni hoteli, sve je to Dubai. Dubai je uspeo da od malog ribarskog sela postane jedno od najposećenijih mesta na svetu zahvaljujući pametnom investiranju i pre svega dobrom marketingu. Evo 5 stvari koje verovatno niste znali o Dubaiju:

1. Tržni centri

dubai_souk_madinat

Ponuda i cene u Dubaiju vas verovatno neće oduševiti, ali samo iskustvo posete šoping centra u Dubaiju je jedinstveno. Ovde su tržni centri ostvarenje neobuzdane mašte i prosto vas mame da ih posetite. Ovde se nalazi tržni centar koji u sebi sadrži stazu za skijanje sa veštačkim snegom, najveći tržni centar na svetu, tržni centar sa vodenim kanalom koji povezuje prodavnice i još mnogo toga. Ukoliko letujete u Dubaiju, tržni centri su definitivno nezaobilazna destinacija.

2. Zlatni bazar

dubai_gold_souk

Dubai je poznat po jeftinom zlatu, ali za dobru cenu morate dobro i da se cenkate. Bez obzira da li želite da kupite nešto, zlatni bazar prosto morate da posetite. A ako vam se nešto svidi, obavezno se cenkajte i možda čak prepolovite cenu. Ovde se nude zlato, platina i dijamanti, a ne morate brinuti o tome da li ćete biti prevareni jer vlada strogo kontroliše kvalitet robe. Ovo se na odnosi na ulične prodavce u okolini koji će verovatno pokušati da vas prevare. Treba pomenuti i Gold & Diamond Park koji je još jeftiniji, ali nema atmosferu kao zlatni bazar.

3. Šampanjac petkom

dubai_bar

Iako je ovo muslimanska zemlja, alkohol teče u velikim količinama. Prema zakonu, alkohol se može služiti samo u hotelima, ali pošto Dubai ima oko 450 hotela (od kojih neki imaju i više od 20 restorana) nema brige.

Iako je petak najsvetiji dan za muslimane, mnogi restorani tog dana otvaraju svoja vrata nudeći ogromne količine šampanjca i hrane. Može se reći da je ovo pravo preterivanje uz alkohol koji slobono teče i švedski sto koji bi zadovolji i najproždrljivije osobe. Ovde se može naći i kvantitet i kvalitet, jer se pije Moet, a stolovi podrhtavaju pod planinama bifteka, ostriga i ostalih skupih specijaliteta.

4. Budž Al Arab

Tourism & Construction Spark Dubai Growth

Iako kažu da je ovo jedini hotal u svetu sa sedam zvezdica, istina je da nijedan hotel zvanično ne može imati više od 5 zvezdica. Ali takođe je istina da bi sve egzotične destinacije širom sveta htele da se okite ovako luksuznim hotelom. Iako je hotel od sedam zvezdica urbani mit koji se otrgao kontroli, ništa ne dominira nebom Dubaija i maštom turista kao Budž Al Arab. Ovo je najviši hotel na svetu, ali verovatno i najmanje suptilan hotel. Tu je mnogo zlata, flota belih Rols Rojseva, fontane u foajeu i vatromet koji najavljuje dolazak izuzetno važnih ljudi. Jedini nači da uđete u ovaj hotel bez plaćanja sobe je da rezervišete sto u nekom od hotelskih luksuznih restorana.

5. Hrana za siromašne i bogate

dubai_restaurant

Klasna razlika je u Dubaiju veoma izražena. Oko 12% stanovništva čini lokalno stanovništvo koje je izuzetno bogato. Sa druge strane je radna snaga koja je dolazila uglavnom iz Indije ili iz manje bogatih zamalja Golfskog zaliva. Jaz između njih popunjavaju uglavnom ljudi sa zapada koji su na razne načine profitirali od razvoja Dubaija.

Takvi su i restorani u Dubaiju. Sa jedne strane imamo izuzetno luksuzne restorane u kojima hranu spremaju širom sveta poznati kuvari. Obrok u ovakvim restoranima košta oko 140$ po osobi. Sa Druge strane imamo Al Dhiyafah Road, ulica u kojoj se hrane oni sa malo plićim džepom. Može se reći da je hrana ovde sasvim zadovoljavajuća i koštaće vas manje od 25$ za dve osobe. Treba napomenuti da je prema zakonu zabranjeno služenje alkohola u restoranima koji se nalaze van hotela, što je slučaj u ovoj ulici.