7 prednosti Facebook oglašavanja

Zašto Facebook oglasi?

Facebook je najpopularnija društvena mreža sa više od 2,9 milijardi korisnika. Platforma privlači sve demografske grupe i ima najširi raspon starosnih grupa što čini Facebook najboljom platformom za deljenje sadržaja, ideja, ažuriranja i razvoja vašeg poslovanja sa javnošću.

Reklamiranje na Facebooku vam pomaže da efikasno doprete do publike putem ciljanog oglašavanja, tako da vaše prisustvo na Facebooku može omogućiti vašim potencijalnim kupcima koji nikada nisu čuli za vas, saznaju ko ste, upoznaju se sa vašom ponudom i eventualno kupe od vas.

Glavna strategija za pozicioniranje pre nekoliko godina bila je usmerena na organski razvoj vaših kanala prodaje – dakle, bez ulaganja novca. Međutim, porastom broja korisnika FB je odlučio da to ipak promeni, te je u poslednjih nekoliko godina jedini realan rast u okviru META platformi usmeren na plaćeno oglašavanje.

Meta (Facebook) nudi sve vrste rešenja za određenu kompaniju na tržištu. Platforma nudi rešenja sa različitim cenama i sa različitim namenama. Na primer, kompanija može odlučiti da se oglašava na Facebook-u sa krajnjom svrhom da izgradi svest o brendu kako bi privukla saobraćaj na svoju Facebook stranicu. Dok druga strategija oglašavanja, omogućava kompanijama da kreiraju oglase za kupovinu sa saobraćajem koji je usmeren na njihov web sajt, a optimizovan tako da FB naplati taj oglas tek nakon što potrošač završi kupovinu na sajtu.

Što se tiče samih reklama, Facebook je ispratio sve inovativne trendove te je kupcima pružio mogućnosti oglašavanja sa fotografijama, linkovima, videima, GIFovima, katalozima iz web prodavnica i sl.

Koje su prednosti?

Identifikovali smo razloge zašto je Facebook idealna društvena platforma za marketinško pozicioniranje. Da više ne dužimo, sad ćemo ih i obrazložiti:

1. Facebook oglasi su pristupačni i budžeti se ne uslovljavaju velikim ciframa

Budžet koji koristite za reklame je unapred određen i fiksiran od početka. Cena se određuje kada kreirate kampanju i nakon što se predviđen budžet potroši, FB će prestati da vam naplaćuje reklamu (prestaće i da je prikazuje). Postoje i druge prednosti, kao što su više tehnika oglašavanja zarad bolje optimizacije vaših oglasa. Na primer, neke metode naplaćuju po prikazu videa, dok druge metode plaćaju po kliku, itd.

2. Facebook oglasi rade posao

Analiza tržišta pokazuje da je Facebook najbolja platforma među društvenih mrežama u smislu povrata investicije (ROI), a ovo se odnosi kako na B2B, tako i na B2C reklamiranje.

3. Vaša publika je na Fejsbuku

Pored broja Facebook korisnika, postoje i statistike koje dodatno povećavaju njegovu korisnost i isplativost. Dok je 2,9 milijardi naloga aktivno nedeljno ili mesečno, 1,8 milijardi naloga je aktivno dnevno sa prosečno više od 35 minuta korišćenja dnevno.

4. Napredno demografsko ciljanje

Facebook ima ogroman broj informacija o svojim korisnicima. Ovo možete iskoristiti tako što ćete ciljati samo ljude za koje je najverovatnije da će biti vaši kupci. Platforma vam omogućava da odredite kriterijume kao što su starost, pol, lokacija, naziv posla, delatnost, bračni status, interesovanja i sl.

Takođe imate mogućnost naprednog podešavanja oglasa, gde možete praviti filtere ili kreirati ciljne grupe na osnovnu interakcija sa vašim FB i Instagram stranicama, pregledima na videima, posetama sajtu i sl. (retargeting)

5. Retargeting – ponovno gađanje kupaca

Drugi način da dođete do pravih korisnika je ponovno oglašavanje kupcima koji su na neki način već upoznati sa vašim brendom. Ovo vam omogućava da ciljate korisnike koji su prethodno posetili vašu veb lokaciju, koristili vašu mobilnu aplikaciju ili vam dali svoj mail. Pošto već poznaju vaš biznis ili brend, veća je verovatnoća da će nešto kupiti, započeti neki free trail ili vam poslati upit.

6. Analiza oglašavanja na Fejsbuku

Fejsbuk već skoro dve decenije prikuplja podatke o svim svojim korisnicima. Kao i Google, ova platforma omogućava oglašivačima da na osnovu tih podataka kreira interesovanja i precizno gađa svoje potencijalne kupce.

Razlika između Fejsbuka i Gugla je vrsta podataka prikupljenih o njegovim korisnicima. Dok je Gugl možda direktniji metod prodaje i marketinga proizvoda, jer ljudi pretražuju nešto što odmah žele da priušte (uglvnom), Facebook može da koristi širi spektar informacija o svojim korisnicima sa dubljim smislom i značenjem. Zato je dobro kreirati avatara (marketing personu) i interesovanja za reklame graditi po njemu.

7. Integrisani alati za merenje prihoda i prometa

Pored toga, Facebook ima integrisane alate za merenje prihoda i prometa na sajtu. Povraćaj ulaganja se meri uverenjima o prodaji ROI, a isplativost reklama (ROAS) kroz odnos vrednosti prodate robe i cenom po kojoj je FB naplatio jednu prodaju.  koji se meri posvećenošću i lojalnošću publike. Npr. ako je FB naplatio $10 za prodaju, a vrednost jedne prodaje je u proseku $50, roas je 5x (50 / 10 = 5, vrednost robe se deli sa cenom fb oglasa i dobija se koliko puta se taj oglas isplatio).

Ukoliko imate bilo kakvih dilema oko toga da li su FB oglasi isplativi, ponovo pročitajte ovaj tekst i razmislite još jednom. Reklamiranje na facebooku se i te kako isplati, a svedoci tome su uspešni biznisi koji su izgradili milionske promete pomoću facebook reklama (i dalje to rade).