Aerobne i anaerobne tjelesne aktivnosti

Ukoliko se rekreiramo na taj način dajemo tijelu potrebnu energiju da bi moglo normalno funkcionirati i održavamo tijelo u formi. Pod pojmom rekreacija smatraju se aktivnosti koje se nazivaju aerobne i anaerobne aktivnosti.

 Aerobne aktivnosti

 Biokemijskim reakcijama se sve tvari iz hrane razgrađuju na jednostavan način uz pomoć kisika. Ovakav tip vježbanja vremenski nešto duže traje međutim nije potreban velik intenzitet prilikom vježbanja.

U ove aktivnosti spadaju plivanje, biciklizam, hodanje, trčanje i planinarenje, te se ove aktivnosti preporučaju da bi očuvali svoje zdravlje jer se na ovaj način stanicama dovodi mnogo kisika  te se jačaju pluća, krvni sustav i srce. Aktivnosti također pomažu pri smanjenju tjelesne mase, te su time alternativa umjesto različitih dijeta.

Anaerobne aktivnosti

Ponekad stanice u organizmu stvaraju energiju iz različitih hranjivih tvari a da kisik pri tome nije potreban iz čega slijedi naziv ovih aktivnosti. Ovakav tip aktivnosti događa se kada tijelo zahtijeva veliku količinu energije bez prevelikih tjelesnih napora. Kod ovog se procesa osim energije stvara i mliječna kiselina  koja određuje trajanje tijelesne aktivnosti. Kada se stvori previše mliječne kiseline potreban nam je odmor odnosno prestanak tjelesne aktivnosti koju nastavljamo nakon odmora. Kod ove su aktivnosti dakle potrebni odmori i pauze. Ovdje se ubrajaju tenis, veslanje, brzo trčanje, rukomet i nogomet.

Važno je reći da je prilikom tjelesnih aktvnosti najbolje početi s aerobnim a kasnije nastaviti anerobnim aktivnostima kada procijenite da je vaše tjelo spremno na to.