Dizajn interijera

Dizajn interijera je osnovni element za istaknuti ljepotu i atraktivnost nekog prostora. Dizajniranje prostora ističe ljepotu istoga i dizajniranje je uređenje svih unutarnjih i vanjskih površina. Arhitekti i dizajneri interijera odnosno unutarnje arhitekture bave se uređenjem interijera u kojem boravimo veći dio života i stoga nam je važno kako će taj prostor izgledati.

Dobro projektirani i uređeni interijer učinit će život ugodnijim i ljepšim, te naš boravak i rad na radnom mjestu ili u školi manje neugodnim. Sve prostorije se trebaju urediti prema svojoj namjeni. Dizajner interijera u svojim nacrtima mora predvidjeti svaki detalj , od boje zidova, zavjesa, materijala za izradu namještaja, ukrasnih predmeta i rasvjetnih tijela, te ih u skladu povezati u harmoničnu i jedinstvenu cjelinu.

 

Dizajner interijera mora poštivati želje naručitelja, ali i u skladu svog zanimanja ukazati naručitelju uređenja da izbjegne eventualni nesklad u uređenju.

Pregled postojećeg stanja objekta je bitan kod dogovora klijenta i dizajnera interijera. Klijenta naručitelja uređenja potiče se da izrazi svoje želje i vizije o prostoru kako bi dizajner interijera izradio što bolji idejni projekt uređenja interijera.

Dizajnerski studio za uređenje interijera, po želji naručitelja uređenja prostora, uređuju potpuno nove objekte od samog početka ili restauriraju stare kuće ili zgrade, izrađuju projekt. Svaki projekt mora se raditi studiozno do svakog detalja, uz tim provjerenih i pouzdanih majstora, arhitekti interijera organiziraju građevinske radove, nadzor radova do svakog detalja te izrade namještaja po mjeri. Realizacija projekta je najzahtjevniji dio uređenja prostora. Dizajner interijera istražuje tržište u potrazi za adekvatnim elementima uređenja.
Izrađuje se mapa – u kojoj su sadržani svi uzorci koje dizajner interijera pomno odabire i slaže u mapu, tu se nalaze sve vrste tkanina, slike ili uzorci podnih i zidnih obloga (parketi, pločice, tapete, drvo), uzorci boja za zidove, prijedlog rješenja zavjesa i dekora, slike namještaja i dekorativnih predmeta. Uz sve uzorke navedene su i njihove mjere te aktualne cijene.

Zadovoljni naručitelj i lijepo uređeni prostor najbolja je preporuka svakom dizajneru interijera.