Kako bezbedno voziti bebu u kolima?

 • NIKADA ne “preskačite” korišćenje auto sedišta sa argumentima tipa “pa idem samo ovih 300 metara”, “neću voziti brzo” ili slično.
 • Dete obavezno SVAKI put stavljajte u sedište i to od prvih dana života – dete mora povezati činjenicu da je vožnja automobilom = vožnja u sedištu. Ukoliko ga naviknete od početka da je stalno u sedištu, izbegavate potencijalna natezanja i plač kasnijeg navikavanja! Ako Vam se dogodi da ga jednom provozate van sedišta i detetu se to svidi, verovatno je da se neće hteti vratiti u sedište!

beba u sedistu

 • Pre korišćenja auto sedišta (sa detetom) obavezno prvo sami (bez deteta) ugradite sedište u vozilo i izvadite ga iz njega – i to nekoliko puta dok ne postanete vešti. NEMOJTE dozvoliti da prvu instalaciju radite dok dete čeka – jer instalacija prvi put traje jako dugo! Sedište iz grupe 0/0+ ponesite kući i dete stavite unutra još u stanu/kući i u njoj ga nosite do vozila – ukoliko imate Isofix postolje, tamo ćete ga jednostavno umetnuti u ležište i nakon jednog klika će biti gotovo.
 • Proverite sve predmete koji se nalaze oko deteta i koji bi ga u slučaju sudara mogle povrediti. Imajte par igračaka pored sedišta kako bi se dete moglo zabavljati tokom putovanja – ali obratite pažnju da te igračke moraju biti mekane, odnosno od takvog materijala koje ne bi povredile dete prilikom sudara!
 • Kada je vreo letnji dan, proverite da li je i sedište vruće – ni Vi ne želite u kratkim pantalonama sesti na užareno sedište. Bolji proizvođači nude i letnje navlake za sedište.
 • Radoznala deca će proveravati šta se dešava kada povuku ručicu za otvaranje vrata! Gotovo sva vozila koja imaju i zadnji par vrata imaju i preklopnike za onemogućavanje otvaranja vrata iznutra. Vi, svakako, kada prilazite detetu spolja nesmetano otvarate ta ista vrata. Aktivirajte tu blokadu kada pređete na sedište iz grupe I… Isto tako blokirajte i funkciju električnog otvaranja i zatvaranja bočnih prozora/stakala – ukoliko ih automobil ima.
 • Večno pitanje: da li instalirati auto sedište iza vozača ili iza suvozača? Jedna teorija kaže da je bolje staviti dete iza vozača jer, navodno, neposredno pre sudara vozač nesvesno čuva svoju stranu automobila od udarca. No, to ne mora da bude pravilo, a sa detetom je svakako lakše komunicirati pogledom kada je iza suvozača i logično je da ćete dete stavljati u auto i iz auta sa trotoara, a ne sa strane automobila gde vam prolaze drugi automobili! Ako imate dvoje dece onda barem nemate ovakvih nedoumica.
 • Postoji još jedna opcija smeštanja auto sedišta – na suvozačkom sedištu, ali isključivo za decu do 2 godine starosti. Ovde treba naglasiti da nije pametno samo tako staviti sedište na suvozačko mesto! Ono što je JAKO važno je činjenica da Vaš automobil gotovo sigurno ima prednji vazdušni jastuk za suvozača – a njegova aktivacija prilikom eventualnog sudara može dovesti i do smrti deteta!!! Dakle, ako stavite sedište sa detetom na suvozačko mesto – obavezno pre toga isključite vazdušni jastuk!
 • Sva sedišta iz grupe 0/0+ su lagano udubljena tako da se roditelji često boje da dete možda unutra malo (pre)više sedi nego što leži (što nije primereno njegovom dobu). Kako bi izravnali površinu za sedenje, podmetnite preklopljeni peškir ili dva, dok površina ne bude dovoljno ravna – pazite samo da pojas može nesmetano da prolazi.
 • Zategnite pojaseve da ne stoje labavo na detetu.
 • Korisni dodaci u automobilu su dodatni retrovizor koji se montira odmah uz središnji, a služi za gledanje deteta bez okretanja i štitnik od sunca na bočnom prozoru.
 • Na kraju ono možda najvažnije: DETALJNO pročitajte uputstvo za korišćenje sedišta, na način da razumete svaku rečenicu i svaku ilustraciju iz knjižice!

Ako jos uvek niste nabavili sediste za svoju bebu, ucinite to sto pre. Sedista su nezaobilazan deo bebi opreme koji bi svaki roditelj trebao da obezbedi!