Kolica za bebe – sve sigurnosne mere

Kolica za bebe su svakako jedna od najvažnijih stavki bebi opreme, a kako su vremenom razvijeni brojni modeli i varijante kolica za bebe obzirom na različite potrebe porodica sa malom decom, izbor kolica ume i zadati glavobolju novopečenim roditeljima. Važno je prvo imati na umu da se pri kupovini kolica za bebe prvenstveno obraća pažnja na potrebe bebe, navike roditelja i njihovu neposrednu okolinu. Tako se roditeljima pre nego krenu u kupovinu kolica za bebe savetuje da izmere dimenzije ulaza u zgradu i stan, gepek automobila, razmisle hoće li kupovati jedna kvalitetnija kolica da mogu potrajati možda i za drugo dete ili će za svaki uzrast bebe nabavljati određena kolica, itd.

A evo još nekoliko praktičnih saveta koji mogu pomoći u traganju za što boljim kolicima za vašu bebu:

Test-vožnja u prodavnici

Iako možda izgleda preterano, ne libite se da testirate kolica koja birate za svoje dete. Jer sama kolica je verovatno lako i jednostavno gurati, voziti napred – nazad, skrenuti u stranu. Ovo važi i ako je u njima sasvim mala beba od 4 kilograma, ali stvarnu situaciju dobićete tek kad u kolicima bude bilo malo veće dete, od oko 10 kilograma što je mera za jednogodišnje dete. U slučaju da nemate pri ruci dete te veličine, slobodno pronađite i stavite teret približno tome. Zatim prošetajte malo sa tako « opterećenim » kolicima za bebe i utvrdite sledeće :

Mogu li oba roditelja gurati kolica bez udaranja nožnih prstiju u točkove kolica?

Jesu li ručke dovoljno visoke da ih i tata može dosegnuti?

Možete li stabilno upravljatio kolicima samo sa jednom rukom?

Da li su kočnice lake za korišćenje i efikasne? Da li zakočena kolica čvrsto stoje na mestu?

Obavezno proverite da li kada gurate kolica držeći samo jednu ručku izgleda kao da će se prevrnuti?

Da li su svi sklopivi delovi efikasni, lako dostupni i laki za korišćenje – mehanizam za sklapanje kolica, sigurnosni pojas, podizanje sedišta..

Da li se kolica mogu sklopiti jednom rukom ili su potrebne obe?

Posebnu pažnju obratite na:

Razmak između točkova mora biti dovoljno širok da se kolica za bebe ne mogu prevrnuti. Kada se dete naginje u stranu veoma je važno da kolica stoje stabilno u mestu. Takođe, kada uhvatite i pritisnete ručke da biste pokrenuli kolica, ona se nikako ne bi smela prevrtati unazad.

Okvir kolica. Pažljivo pregledajte sve ne biste li našli oštre rubove, izbočine ili rupe između delova kolica koje bi mogle povrediti dečije prstiće. Treba izbjegavati i otvore za noge koji su toliko široki da kroz njih beba može slučajno ispasti.

Sistem kočenja. Isprobajte sistem kočenja na kolicima pre nego što ih kupite. Odaberite ona sa dobrim sistemom kočenja. Da bi vaša kolica za bebe bila uvek potpuno sigurna neophodno je da ih s vremena na vreme proveravate, učvrstite vijke i matice, zamijenite pojaseve ako su istrošeni, podmažete točkove…

Sigurnosne mere:

Nikada ne ostavljajte dete u kolicima bez nadzora. Nikada ne ostavljajte dijete nevezano, čak ni novorođenče – beba bi se mogla pomaknuti i ispasti iz kolica. Novorođenčetu nikada ne stavljajte jastuk u kolica.

Odmaknite decu kad sklapate ili rasklapate kolica. Kad god stanete, čak i na kratko, uvek koristite kočnice.