Kontaktna Sociva Mogu Promeniti Vas Zivot

Kontaktna sociva su diskretna alternativa naocarima. Neki ljudi jednostavno nisu srecni dok nose naocare jer osecaju manjak samopouzdanja, nelagodnost ili im se ne svidja njihov izgled sa naocarima. Vazno je naglasiti da ukoliko se odlucite za kontaktna sociva, morate postovati preporuke i pridrzavati se uputstava od strane vaseg oftalmologa kako biste izbegli nezeljene infekcije oka i kako bi nosenje kontaktnih sociva bilo sto prijatnije.

Kada jednom ovladate tehnikom stavljanja i skidanja kontaktnih sociva, vas zivot ce se promeniti iz korena. Niko ne moze saznati da ih nosite, ukoliko vi to ne zelite. Sada mozete uzivati u nosenju suncanih naocara, dok ste ranije morali da narucite suncane naocare sa dioptrijskim staklima, sto predstavlja dodatni trosak. Sa kontaktnim socivima vas vid bice besprekoran u svako doba dana ili noci dok prakticno necete osetiti da ih nosite.

Ucenje postavljanja kontaktnog sociva na povrsinu oka moze biti tezak zadatak, ali kada se naviknete, postupak ce  biti veoma jednostavan. Najpre operite ruke sapunom i vodom. Da biste umetnuli kontaktno socivo u svoje desno oko, izvadite ga iz kutijice i balansirajte na vasem desnom kaziprstu. Mozda cete morati da upotrebite levu ruku kako biste pravilno pozicionirali kontaktno socivo. Nakon sto je kontaktno socivo pravilno smesteno, nezno povucite kozu ispod desnog oka na dole, stvarajuci veci otvor za umetanje sociva. Sada, postavite vase socivo na vasu roznjacu. Ponovite ovaj postupak i sa drugim okom. To ce vam biti lakse, jer sada imate jedno socivo vec postavljeno u oku, pa cete bolje videti sta radite.

Ne brinite ako budete imate nekoliko nezgoda kada ucite da stavljate kontaktna sociva. Neki uobicajeni problemi su da socivo padne na pod, odecu ili jednostavno nestane bez traga u kupatilu. Sociva za jednokratnu upotrebu su dovoljno jeftina da mozete priustiti jedno ili dva pakovanja.

Ono sto najvise uznemirava jeste neizvesno postavljanje kontaktnog sociva. Da li je u mom oku ili se izgubilo u uglu? Ne panicite. Jednostavno zatvorite oci i usredsredite se na to kako se oseca vase oko. Da li suzi? Da li vas grebe na odredjenim mestima? Ako je tako, pogledajte oko pazljivo u ogledalu. Moda cete primetiti da se socivo sklopilo u uglu vaseg oka kao origami labud. Jednostavno ga uklonite i pokusajte ponovo.

Savremeni rastvori za odrzavanje kontaktnih sociva daju odgovarajucu negu vasim socivima. Jednostavno skladistenje kontaktnih sociva uz uklanjanje natalozenih proteina moguce je uz odgovarajuce rastvore koji su sada dostupni u svim optikama. Sledite uputstva i preporuke vaseg oftalmologa ili optometriste u pogledu duzine vremena koje mozete nositi sociva do otvaranja svezeg para sociva. Cesto se kontaktna sociva prodaju tako da budete snabdeveni sest meseci, obezbedjujuci redovan raspored za odlaganje i zamenu.

Nosenje kontaktnih sociva oslobodice vas “ efekta pare” koji se stvara na naocarima kada udjete u toplu prostoriju za vreme smrznutog zimskog dana. Magla koja se stvara na naocarima kada otvorite rernu sada je proslost. Takodje, za kapljice kise koje se zadrzavaju na staklima naocara vise nema mesta. Konacno, zapamtite, zivot ce vam biti mnogo laksi ako se odlucite za kontaktna sociva.