Kratak vodič kroz Solun

Nekadašnja Solunska oblast je poznata po tome što je bila rodni kraj nekih istinskih velikana iz istorije čovečanstva. U Antičkom dobu, ovde je rođen Aristotel, naveći mislilac i filozof svog vremena. Iz ovog kraja je i njegov učenik, Aleksandar Makedonski, osvajač gotovo polovine sveta u to vreme! U vizantijskom perioda odavde su Ćirilo i Metodije krenuli putem opismenjavanja Slovena. Sa ovih prostora potiče i Kemal Ataturk, najveći reformator savremene Turske. Najveći srpski nuklearni fizičar, Pavle Savić, takođe je rođen u Solunu 1909. godine.

Solun je grad veoma burne istorije. Kroz istoriju su se ovde smenjivale vlasti, kulture i vere.

Danas predstavlja grad koji čuva istorijsku tekovinu, a opet je modernizovan i savremen evropski. Solun je idealan za kraće i duže posete, šetnju, šoping. Predstavlja i nazeobilaznu stanicu za svakog turistu koji se uputi na grčko primorje. Na sreću, danas se do njega može vrlo brzo stići kombi turama.

Grad krase prelepe znamenitosti u kojima ćete uživati!

Vaša prva tačka upoznavanja sa Solunom je svakako spomenik Aleksandra Velikog.  Velelepna građevina posvećena velikom osvajaču iz vremena pre nove ere (336-323 g.p.n.e). Njegova ličnost i privatni život su i dan danas pod okriljem misterije, zato je on velito interesantna ličnost. Uspeo je da sa svojom vojskom osvoji Persiju, stigne do Indije, planirao je pohode na Afriku i Arabijsko poluostrvo. Sve to do svoje 33. godine, kada umire, a njegovo carstvo se raspada.

Sledeća turistička atrakcija je Bela Kula. Ovo je danas simbol grada. Cena ulaza u ovo muzejsko utvrđenje je 2 evra. Šetnja kružnim stepenicama je šetnja istorijom Soluna. Ovde saznajete da je ime grada nastalo po imenu sestre Aleksandra Velikog koja se zvala Tesaloniki. Pogled sa Bele Kule je veličanstvena i nezaboravna uspomena koju ćete poneti sa sobom.

 

Daljom šetnjom uz lučki dok stižete na Aristotelov trg. Jedan od najvećih trgova Soluna i u samom centru grada, mesto je na kome ćete moći da uživate u nekom od kafića ili restorana zajedno sa ogromnim brojem turista i lokalnog stanovništva.

Solun ima izlaz na more i veoma lepu obalu. Najpopularnije šetalište je Nikis avenija gde ćete uživati u pogledu na more.

Solun je grad prelepih crkava. Sakralni objekti se nižu jedan za drugim. Uz turističkog vodiča ili mapu grada lako ćete ih pronaći  i saznati o njima nešto vise. U blizini Aristotelovog trga naići ćete na predivnu Crkvu Svete mudrosti koju još nazivaju i Solunskom Aja Sofijom. Potiče iz XVIII veka, nalazi se u ulici Svete Sofije i nudi besplatan ulaz.

Spremite se i za posetu drevnog zdanja iz IV veka, dakle iz rimskog perioda. Pričamo o Rotondi ili na grčkom Kamari. Ona je danas muzejkoji čuva jedini preostali minaret iz Otomanskog perioda. Posetite je, nećete se pokajati!

Dobra ideja je da ručak provdete neposredno pored Galerijevog slavoluka u blizini Rotonde. Ovo zdanje je podignuto u čast velike Galerijeve pobede nad Persijancima početkom IV veka nove ere.

U Solunu radi desetak muzeja. Ako imate samo nekoliko sati za ovakve posete, napravite plan. Preporučujemo Arheološki i muzej Vizantijske kulture.

Zejtinlik ili srpsko vojno groblje, spomenik stradanja srpske vojske u I svetskom ratu. Veoma specifično mesto, koje budi jake emocije. Ovo je svakako tačka koju ne smete zaobići ukoliko ste čak i samo u prolazu Solunom. Na ovom groblju pored srpskih, sahranjeni su i italijanski, francuski, engleski i ruski vojnici.

Odlomak iz stihova Vojislava Ilića Mlađeg na kapeli groblja:

Neznani tuđinče, kad slučajno mineš

Pored ovog svetog zajedničkog groba,

Znaj, ovde su našli večno utočište

Najveći junaci današnjega doba!