Milan Obrenović – Najveći zavodnik među srpskim vladarima

Po mnogima Milan Obrenović bio je najlepši srpski vladar. Opisuju ga kao stasitog čoveka, koji je posedovao lepe i pravilne crte lica. Imao je žive i bistre oči i uvučenu, tanku gornju usnu i isturenu bradu. Život kralja Milana bio je buran. Mnogi politički događaji i učestale ljubavne avanture smenjivale su se neverovatnom brzinom.

Savremenici Milana Obrenovića su zapazili da je bio sklon zaljubljivanju i veoma sentimentalan. Vladan Đorđević, kraljev lični lekar, primetio je: “Milan beše skoro do bojažljivosti uzdržljiv prema ženama, ali gde je video samo malo toplije osećanje prema sebi, tamo je onda celom dušom ostajao uhvaćen”. Karakteristično za Milana jeste da se njegova svaka ozbiljnija veza brzo pretvarala u veliku ljubav, koja se mogla završiti brakom. Zato je često bio u različitim iskušenjima.

Milan Obrenović je bio spreman da za ženu koju je voleo učini sve. U ljubavi je bio kratko vreme i odnosi bi brzo zahladneli. S obzirom da je bio odičnog izgleda i uz to još i vladar, Milan je imao uspeha kod žena.

Leposava Novaković je bila prva izabranica kraljevog srca. Mladi knez upoznao je Leposavu na jednom dvorskom balu. Smatra se da su se iskreno voleli, ali s obzirom na njeno poreklo i činjenicu da je bila udovica, ljubav nije mogla prerasti u brak.

Međutim, smatra se da je najveća kraljeva ljubav bila i ostala kraljica Natalija, njegova žena. Razlikovali su se po ljudskim osobinama, ali i po političkim stavovima. Dok je Milan podržavao Hazburgovce, Natalija je bila na strani Rusije. Njegov temperament, ali i njena hladnoća, doprineli su brojnim aferama i skandalima i njihovom čestom rastavljanju. Zbog loše slike koja se o njemu stvorila u narodu, kralj je odučio da abdicira 1889. godine.

Milan Obrenović je umro 11. februara 1901. u 47.godini života. Doktor Paltauf, profesor univerziteta koji je balsamovao telo Obrenovića, izjavio je da “nikada nije video plastičnijeg i pravilnijeg razvijenoga tela. Kralj Milan bio bi, savršen model za najlepšu mermernu statuu”.

Život svih srpskih vladara je autentičan na svoj način. Neki su bili zavodnici, a neki su bili sjajne vojskovođe. Ipak, ukoliko se odlučite pišete o njima, bilo da vam treba tema za seminarske radove ili neki drugi vid istraživanja, sigurno nećete pogrešiti.